Welke snelheid haalt jouw champagne-kurk?

Misschien wel even leuk om uit te proberen, voordat je met je lege champagne flessen op stap gaat om deze in te leveren voor een sixpack water……. hoever kun je knallen met de kurk. Beweert wordt namelijk dat een champagnekurk 40 kilometer per uur kan vliegen bij het ontkurken als de fles goed geschud is. Dat is onderzocht door de technische universiteit van Clausthal in Duitsland.

Natuurkundige Friedrich Balck van de Technische Universiteit van Clausthal in Nedersaksen heeft de snelheid van kurken gemeten bij champagneflessen waarbij de druk ongeveer 2,5 bar was. Dat is de druk die wordt gevormd bij een goed geschudde fles. De snelheid van de kurk werd gemeten aan de hand van foto-elektrische en akoestische procedures bij het vertrek aan de fles en de impact op een papieren wand. Resultaat: ongeveer 40 kilometer per uur, of een beetje sneller dan de looppas van de snelste mens.

Theoretisch gezien kan een kurk 100 kilometer per uur bereiken volgens de berekeningen van Balck. Daarbij moet er een druk van 3 bar zijn, geen wrijving en de fles champagne moet eerst zijn blootgesteld aan de zon. Als een fles net uit de koelkast komt en niet geschud wordt, is er bijna geen druk en dan hoef je je dus geen zorgen te maken over de snelheid van de kurk, besluiten de wetenschappers.

Lees ook:Champagne is gezond
Lees ook:Achtung: rondvliegende champagnekurken
Lees ook:Goedkopere fles wijn vaak net zo lekker als duur exemplaar
Lees ook:130 kilometer op veel snelwegen
Lees ook:Dit weekend veel drukte op Nederlandse wegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>