Opmars seniorenrijbewijs voor eigen buurt

Steeds meer 70-plussers rijden rond met een rijbewijs dat alleen nog geldig is in een beperkte straal rond hun woonplaats. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat deze op verzoek van het Algemeen Dagblad heeft verzameld. Het gaat om rijbewijzen die de houder ervan bijvoorbeeld toestaat niet verder dan 10 kilometer rond zijn eigen woonplaats te rijden of alleen in zijn eigen provincie. In een paar jaar tijd is het aantal afgegeven rijbewijzen met zo’n beperking meer dan verdubbeld.Uit een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat 65 procent van de automobilisten van 75 jaar en ouder schuldig is aan ongelukken waarbij ze betrokken raken. Ter vergelijking, voor weggebruikers onder de dertig jaar is dat percentage iets meer dan de helft.

Er bestaat in principe geen speciaal rijbewijs voor senioren. Toch verandert er wel iets zodra je als bestuurder de zestig passeert. Elke 60-plusser die zijn of haar rijbewijs laat vernieuwen krijgt een rijbewijs dat minder lang geldig is dan de gebruikelijke tien jaar. In plaats daarvan verloopt het rijbewijs op de dag de bestuurder zeventig jaar wordt. Wie na zijn zeventigste wil verlengen moet verplicht een medische keuring ondergaan en krijgt bij goedkeuring een verlenging voor 5 jaar.

Voor meer informatie over verlenging van het rijbewijs, zie www.infopolitie.nl. Zie dan onder verkeer en ouderen en het rijbewijs.

Bron: AD

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Niet langer op 70, maar op 75 herkeurd voor rijbewijs
Lees ook:Leeftijd keuring rijbewijs naar 75 jaar…… maar niet voor iedereen!
Lees ook:Dubbel zo hard als toegestaan, maar rijbewijs niet kwijt…
Lees ook:10-jarig kleinkind is de “BOB”
Lees ook:Bizar: auto speelt reddende engel bij hartaanval

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>