Oudere vrouwen steeds eenzamer en depressiever

Is dat zo? Voelen wij vrouwen van boven de vijftig ons naarmate we ouder worden steeds eenzamer en depressiever? Onderzoekers van het University College London hebben dat ontdekt namelijk. De tevredenheid over het leven en de kwaliteit van leven verslechtert onder ouder wordende vrouwen sterk. Oudere mannen daarentegen gaan zich juist meer tevreden voelen, vooral nadat ze met pensioen zijn gegaan. Ook sneu… gaan ze eindelijk met pensioen, zitten ze met een depressieve vrouw thuis! Lekker vooruitzicht….

De onderzoekers volgden 11.000 Engelse mannen en vrouwen die vijftig jaar of ouder waren en hielden dat zeven jaar vol. Zij keken niet alleen naar het welzijn, maar ook naar financiële omstandigheden en sociale contacten.

Zo’n 18,7 procent van de vrouwen ontwikkelde depressieve symptomen. Onder de mannen was dat slechts 11,5 procent. “Vrouwen die 75 jaar of ouder zijn, voelen zich in het bijzonder heel slecht. Ze vertonen veel depressieve symptomen, zijn ontevreden met hun leven, hebben een slechte kwaliteit van leven en voelen zich heel erg alleen,” zo staat in het onderzoek te lezen.

Mannen die 65 jaar of ouder zijn, doen het een stuk beter. Zij voelen zich opvallend genoeg zelfs beter dan mannen die in de bloei van hun leven zijn.

De onderzoekers suggereren dat vrouwen zich geïsoleerder voelen wanneer de kinderen het huis uit gaan en ze hun man en vrienden verliezen. Vrouwen steunen daarnaast meer op sociale contacten.

Mensen tussen de 50 en 64 die regelmatig contact hadden met hun familieleden en vrienden hadden 13,1 procent kans op depressieve symptomen. Mensen die onregelmatig en weinig contact met anderen hadden, bleken 17,9 procent kans op een depressie te hebben.

Lees ook:Mannen regelen pensioen veel beter dan vrouwen
Lees ook:Vrouwen hebben zo’n 40% minder pensioen dan mannen
Lees ook:Oudere vrouw ziet man liever gaan dan komen
Lees ook:Seks haalt een vrouw uit haar depressie
Lees ook:Vrouwen vaker depressief dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>