Zittend of staand plassen….. wat is beter?

Over plassen bestaan een aantal misverstanden en die gaan we uit de weg ruimen. Zittend plassen is bij mannen niet gezonder dan staand plassen, leert een test. Vrouwen die  boven de bril hangen zijn wél fout bezig. In België namen ze de proef op de som en testten een tweeling.

In een eerste proef moest de tweeling zittend en staand plassen en werd de hoeveelheid urine in de blaas met een echo gemeten. De test wees uit dat de blaas van de staande plasser even leeg was als de blaas van de zittende plasser. Tevens wordt beweerd dat mannen beter zittend kunnen plassen omdat je zo het risico op prostaatkanker vermindert. Onzin, zegt professor Guy Bogaert, kliniekhoofd urologie van het UZ Leuven: ‘Het is wetenschappelijk bewezen dat zittend of staand plassen écht niks uitmaakt voor de prostaat, de druk in de blaas of de urinestroom. Ik denk dat het alleen voor de vrouwen een verschil maakt: het motto is zitten of de bril omhoog, dames zitten ook graag droog.’

Wat volgens onderzoek wél af te raden is, is het ‘helikopteren’ bij plassende vrouwen. Veel vrouwen blijven tijdens het plassen boven de bril hangen omdat ze die bril te vies vinden. Dat ‘helikopteren’ is niet aan te raden. ‘Omdat de vrouw haar bekkenbodemspieren op die manier niet ontspant terwijl dat juist moet tijdens het plassen. Heel ongezond is het niet, maar ik zou er geen gewoonte van maken’.

Wel blijkt uit de test dat het ‘vliegje’ dat mannen beter moet doen mikken in het urinoir wel degelijk helpt. De tweeling kreeg een blauw drankje geserveerd en moest vervolgens plassen met een witte overall om het spatten van de urine te meten. De jongen die op het vliegje in het urinoir plaste, had minder spatten op zijn overall dan zijn broer die naast het vliegje had geplast. Het vliegje houdt dus niet alleen het urinoir en de vloer, maar ook de plasser schoon.

Bron: nieuwsblad.be

Lees ook:Hoe ouder de man, hoe vaker hij zittend plast
Lees ook:50plus.blog geeft gratis plastuit weg
Lees ook:Golfclub kan als urinoir gebruikt worden
Lees ook:Lastig hoor, midden in de nacht je bed verlaten om te plassen
Lees ook:Fabels en feiten over urine

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Zittend of staand plassen….. wat is beter?

 1. Jack Beerens

  Staand plassen voor vrouwen is ook niet slechter of beter dan zitten. Maar als je een aantal kwaaltjes oploopt, zoals artrose, arthritis, spieraandoeningen in de ben, waarbij je moeilijk kunt gaan zitten en weer opstaan is dit misschien iets: http://www.p-mate.com.
  Even wenne, maar het werkt geweldig! Snel, comfortabel, gemakkelijk, maar vooral hygiënisch. Zeker op vakantie e.d.

    /   Reply  / 
 2. Johnny

  Ik heb deze uitzending gezien en vind het volstrekt onzin dat staand plassen even gezond als zittend plassen is. In Nederland wordt zittend plassen altijd aangeraden. Deze uroloog moest wel zeggen dat staand plassen niet slecht is omdat belgen nou eenmaal macho’s zijn die nooit zullen gaan zitten. Ook is hun nationale symbool een jongen die staand plast.

  Deze uroloog kan bestempeld worden als Het verdriet van Belgie.

    /   Reply  / 
 3. Rob

  Staand plassen is altijd af te raden omdat het een vieze gewoonte is. Probeer het maar eens met blote benen of leg een krant op de vloer dan voel en zie je het resultaat.

    /   Reply  / 
 4. Jack Beerens

  De reacties komen van mannen. Maar de P-Mate is gemaakt voor de dames. En als je in ogenschouw neemt onder welke slechte omstandigheden vrouwen soms dienen te plassen (vieze toiletten, gat in de grond, etc.) dan is de P-Mate een hele grote uitkomst. Natuurlijk heeft het nadelen, maar als een beetje spetteren het enige nadeel is, dan valt dit nadeel absoluut weg tegen het grote voordeel: een betere hygiëne voor vrouwen bij slechte sanitaire omstandigheden.

  Ga maar naar het eerste benzinestation langs de snelweg, de eerste parkeerplaats in Frankrijk, toiletten in vele landen van Europa en daarbuiten. En laat duidelijk zijn, je hebt een P-Mate thuis niet nodig!

    /   Reply  / 
 5. Jelle Joker

  Van huis uit in de jaren 50 en 60 opgegroeid als boerenzoon. Dus altijd staand plassen. Na 5 jaar getrouwd te zijn en na een verhuizing ontdekte ik hoe vies de verjaardagskalender was geworden die in het vorige huis op circa 90 cm van de vloer hing. Ook merkte ik dat het spetterde tegen mijn benen als ik een korte broek aan had. Sindsdien ga ik thuis altijd zittend plassen, maar ook ik merkte regelmatig dat na het plassen bij een urinoir er nog een golfje urinoir nakwam die sluitspier al was gepasseerd. Een collega die naast mij stond bij het urinoir van ons kantoor zei na het plassen: “zo en de rest is voor in de broek”.
  Zelf vond ik het heel vervelend en vies, maar ik vond ook vreemd hoe dan nou kwam. Tot ik ontdekte dat tijdens het met toiletpapier afvegen mijn anus na het poepen er ook een golfje urinoir nakwam. De oplossing was nabij. Ik ontdekte dat als ik stevig met mijn vuist (duim en hand) tussen mijn anus en mijn scrotum (balzak) naar voren streek tot mijn scrotum, de laatste urine er uitkwam. Als je daarna ook nog je penis heen en weer zwiept zijn ook de laatste druppels er uit.

  Zowel thuis als elders zit ik al jaren en dat bevalt me uitstekend. Je houdt de boel netjes schoon, niet alleen thuis maar ook bij een ander. Ik zou me schamen als ik bij een ander naast de pot zou plassen wat ik regelmatig tegenkom gezien de viezigheid op de vloer. Deze mannen realiseren zich onvoldoende wat zij een ander aandoen. Men staat er niet bij stil dat ook de muren worden ondergespat. Staand plassen is niet stoer in tegendeel, het is asociaal want je weet dat je boel kan onder plassen. Dit geldt zeker ook voor de gemakzuchtige man. Bovendien geldt dat hoe langer de man, hoe kleiner de hoek (dus moeilijker plassen) waarbinnen de man moet richten om in de pot te plassen. Ook daar staat niemand bij stil!!

  MANNEN GA ZITTEND PLASSEN!!!

  STAAND IS NIET STOER, MAAR A-SOCIAAL.

  WEES NIET GEMAKZUCHTIG, WANT ALS JE ZIT DAN JE BEZORG EEN ANDER EEN PLEZIER .

  HOE LANGER DE MAN HOE MOEILIJKER STAAND PLASSEN !!!

  MANNEN GA ZITTEND PLASSEN!!!

  Met vriendelijke groet,
  Jelle Joker

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>