Kunstgebit sterft uit

Ouderdom roept vaak het beeld op van iemand die een kunstgebit in een glas water op het nachtkastje heeft staan. Dat beeld klopt allang niet meer, de “nieuwe ouderen” laten dat niet gebeuren en willen oud worden met hun eigen gebit.

In het verleden werden tanden en kiezen vaak op relatief jonge leeftijd routinematig getrokken, waarna een kunstgebit werd aangemeten. In de jaren zestig ontstond gelukkig het besef dat er iets gedaan moest worden aan de slechte gebitstoestand van veel Nederlanders. Er kwamen publiekscampagnes, schooltandartsen en tandpasta’s met fluor. Tandartsbezoek werd gestimuleerd en Nederlanders begonnen hun tanden serieuzer te poetsen. Met resultaat.

In 1990 had bijna een kwart (24 procent) van de bevolking geen eigen tanden meer, in 2009 was dat teruggelopen naar twaalf procent. Dat meldt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde.

Het percentage kunstgebitdragers in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar daalde van 37 naar 12 procent en bij 65-plussers van 70 naar 41 procent.

Lees ook:Gebitten ouderen vaak te vies om te poetsen
Lees ook:Witte tanden? Doe een scheutje melk in je thee!
Lees ook:Floss je tanden en voorkom dementie
Lees ook:Poetsen, maar niet met tandpasta
Lees ook:74-jarige man stikt in kunstgebit na seks met hoer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>