Veel besmette teken in Nederland!

Een teek is een bloedzuigende parasiet en ziet eruit als een spinnetje van 1-3 millimeter groot. Vrouwtjesteken hebben het bloed van grotere zoogdieren nodig om eitjes te kunnen leggen. Honden, katten, maar ook mensen zijn bekende slachtoffers van deze kleine vampiertjes, ze komen het hele jaar door voor maar je moet extra alert zijn vanaf april tot en met september. Ze komen het meest voor op schaduwrijke plekken zoals bossen, duinen, parken en tuinen, het is erg belangrijk dat je jezelf en kinderen steeds controleert als je daar bent geweest. Ga je de natuur in? Tekenbeten kunnen worden voorkomen door lange broeken, lange mouwen, sokken en hoge schoenen te dragen en insectenwerende middelen te gebruiken met deet of permethrin.In Nederland blijkt dat zeker 15% van de teken besmet is, een beet van een teek die geïnfecteerd is met de borreliabacterie kan bij mensen Ziekte van Lyme overdragen. Dit blijkt uit een jarenlange studie van Wageningen Universiteit. Op sommige locaties zijn zelfs meer dan 30% van de teken besmet terwijl in Europa het gemiddeld 10% is. Dit komt volgens de onderzoekers omdat Nederland veel bos, duinen en parken heeft. Ruim 22.000 mensen moesten in 2009 behandeld worden door de huisarts met de ziekte van Lyme, dat zijn er ruim 5000 meer dan in 2005.

Een tekenbeet voel je vaak niet en is meestal onschuldig, maar een beet kan je wel ziek maken als de teek lang vastgebeten in de huid zit. Mocht je gebeten zijn verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang. Als de teek geïnfecteerd is kunnen er na een aantal dagen tot weken op de plek van de beet rode, ringvormige vlekken ontstaan, neem dan contact op met de huisarts. Over het algemeen kan de ziekte met antibiotica goed worden bestreden.

Bron: drogisterijnieuws.nl

Lees ook:“week van de teek” wijst op gevaren teken
Lees ook:RIVM verwacht veel tekenbeten deze zomer
Lees ook:Ideaal “tekenweer”!!!
Lees ook:Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend
Lees ook:Wandelen in de lentezon? Pas op voor teken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>