In je navel huizen heel wat bacteriën!

Brrrrr… ik weet zeker, als je dit stukje gelezen hebt, je vanavond onmiddellijk je eigen navel gaat inspecteren op sporen van bacteriën. Het klinkt onsmakelijk, maar volgens wetenschappers huizen er maar liefst 1.400  in je navel, waarvan 662 stalen niet ‘herkende’, die wel eens nieuwe soorten zouden kunnen blijken te zijn.
De ontdekking werd gedaan na het analyseren van data uit de navels van 95 vrijwilligers. Hen werd gevraagd een wattenstaafje drie keer rond te draaien in hun navel. De sporen werden uitgegroeid tot bacteriën, gefotografeerd en hun DNA werd bewaard.Daaruit bleek dat 80 procent van de 1.400 sporen behoort tot 40 bekende bacteriesoorten, voornamelijk onschadelijk.

Weinig verrassend was het aantal gevonden bacteriën afhankelijk van hoe goed en hoe vaak de navel gewassen werd. In sommige navels werden bacteriën gevonden die voorheen alleen in oceanen of in Japan aangetroffen waren.

De wetenschappers waren niet verrast. “Iedereen heeft een navel, maar we zijn ‘m zo gewend en hij is vaak zo onopvallend dat we hem vergeten, zelfs bij het wassen. Dat is fantastisch voor bacteriën.”

Lees ook:Navel blijkt broedplek voor nieuwe soorten bacteriën
Lees ook:Slippers één grote bacteriehaard
Lees ook:Baarden zijn ‘bacteriële sponzen’
Lees ook:Pilsje? De smaak van oud bier kan worden tegengegaan
Lees ook:Opmerkelijk: kokosnootolie voorkomt tandbederf

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>