Oktober = dansmaand….bewegen helpt vallen voorkomen

Elk jaar komen 72.000 65-plussers op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht na een val. Meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen. Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) bundelen daarom hun krachten in de campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ Olga Commandeur reist  het land door om 65-plussers ten dans te vragen en ze uit te nodigen voor een feest in de buurt. In oktober worden er in het hele land, ruim 150 dansfeesten georganiseerd voor 65-plussers.Elke 7 minuten belandt een 65-plusser door een valpartij op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. In totaal 72.000 per jaar. 11.000 mensen hebben een heupfractuur. Dit is zo ernstig dat het vaak leidt tot verminderde zelfstandigheid. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op ernstig letsel. 33.000 slachtoffers moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en 1.800 65-plussers overlijden zelfs aan de gevolgen van een val. Verminderde mobiliteit, spierkracht en balans zijn de belangrijkste oorzaken waardoor ouderen vallen. Het aantal valongevallen stijgt, in de periode van 2005 tot en met 2009 met 22%.1

Meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen. Tweemaal op een dag 15 minuten lichte inspanning zorgt al voor een betere conditie en meer spierkracht. Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan de helft van de ouderen niet aan deze norm van gezond bewegen voldoet. Consument en Veiligheid en NISB bundelen daarom hun krachten in deze campagne.

In oktober organiseren gemeenten, dansscholen, verenigingen of ouderenorganisaties in Nederland dansfeesten. Het doel: zoveel mogelijk 65-plussers aan de zwier krijgen!

“Uit onderzoek blijkt dat veel senioren niet zo geneigd zijn om aan een beweegprogramma mee te doen. Ze zijn vaak bang dat ze het niet kunnen,” zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. “Maar dansen, dat is een ander verhaal. Vroeger deden ze het vaak en ze waren er goed in. Bovendien is het leuk om te doen en haalt het die goeie oude tijd terug.”

Erik de Winter van NISB: “Het sociale aspect is heel belangrijk. Daarom zijn de dansfeesten ook toegankelijk voor jong en oud. Elke genodigde kan vrienden, kinderen, kleinkinderen of buren meebrengen. Zo wordt het pas echt leuk. Een avondje dansen is natuurlijk het begin, de organisatoren van de feesten wijzen de feestgangers ook op andere beweeginitiatieven en zo stimuleren we blijvend bewegen.”

Olga Commandeur reist  het land door om 65-plussers ten dans te vragen en ze uit te nodigen voor één van de dansfeesten. Niemand mag aan de kant blijven zitten. Daarom brengt Olga Commandeur van 19 september tot en met 2 oktober dagelijks verslag uit van haar tour, in het regionale televisie programma ‘Mag ik deze dans van u?’ Op de website magikdezedansvanu.nl staat alle informatie over oktober = dansmaand, de meest recente kalender met alle dansfeesten en de locaties die Olga Commandeur bezoekt.

Lees ook:Ludieke campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ helpt valincidenten voorkomen
Lees ook:Speeltoestel voor ouderen
Lees ook:Beweeg mee met de DVD Nederland in Beweging
Lees ook:De website Beweegmaatje zoekt jouw sport- of beweegmaatje
Lees ook:Je beweegdate vind je op beweegmaatje.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>