Ludieke campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ helpt valincidenten voorkomen

De campagne ‘Mag ik deze dans van u’, geïnitieerd door Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), heeft meer dan 1 miljoen 65-plussers bereikt en 50.000 voetjes van de vloer gekregen. En dat is goed nieuws, want meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen.

Uit eerder onderzoek bleek dat meer dan de helft van de ouderen niet aan de norm van gezond bewegen voldoet. Zij zijn bang dat beweegprogramma’s te moeilijk zijn en zien dat niet zitten. De campagne met Olga Commandeur in de hoofdrol heeft echter een gevoelige snaar geraakt. “Dansen is iets wat 65-plussers vroeger vaak deden, ze waren er ook allemaal goed in. En nog steeds, zo getuige de ‘Mag ik deze dans van u’ feesten! Bovendien vonden alle feestgangers het ontzettend leuk om weer te doen en voelden ze zich weer helemaal jong”, zegt Ilja van Alten van Consument en Veiligheid.

Olga Commandeur reisde voor de campagne van augustus tot en met september door het land om 65-plussers ten dans te vragen en ze uit te nodigen voor een dansfeest in de buurt. In een regionaal televisieprogramma ‘Mag ik deze dans van u?’ bracht zij dagelijks verslag uit van haar tour. 180.000 65-plussers gaven aan van plan te zijn meer te gaan bewegen of zich verder te verdiepen in valpreventie naar aanleiding van de campagne. In de campagneperiode zijn 300 dansfeesten georganiseerd door meer dan 500 gemeenten, dansscholen, verenigingen en ouderenorganisaties. Elk feest met zijn eigen invulling en thema. Naar schatting zijn er in totaal 50.000 voetjes van de vloer gegaan.

98% van de feestgangers was enthousiast. Acht op de tien senioren zou beslist nog een keer naar een dansfeest gaan als het weer georganiseerd wordt. Laat dat nou precies het doel van de campagne geweest zijn. “Een avondje dansen is het begin, maar alle organisatoren van de feesten wijzen de feestgangers ook op andere beweeginitiatieven en stimuleren zo blijvend bewegen” aldus Juul van Rijn van NISB.

Consument en Veiligheid en NISB blijven hun steentje bijdragen en continueren de campagne in 2012. Tal van feestorganisatoren doen ook weer mee. Benieuwd naar een feest bij jou in buurt? Kijk dit jaar regelmatig op www.magikdezedansvanu.nl.

 

Bron: Consument en Veiligheid

 

Lees ook:Oktober = dansmaand….bewegen helpt vallen voorkomen
Lees ook:Sjoukje Dijkstra geeft goede voorbeeld: wie beweegt, blijft soepel
Lees ook:Speeltoestel voor ouderen
Lees ook:Twaalf dagen natuurijs: 13.000 gewonden door schaatsen
Lees ook:“Start met 30minuten bewegen” met peptalk van Bart Chabot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>