Ouderen rijden zo slecht nog niet!

Ouderen hebben bij de jeugd de naam een gevaar op de weg te zijn.  Toch zijn ze dat niet. Ja, het rijgedrag in de leeftijdscategorie van 70-plussers is slechts een tikkeltje minder veilig dan dat van 50- tot 60-jarigen. 50- tot 60-jarigen rijden zelfs veiliger dan jongeren. Dit blijkt uit een studie van het Britse Institute of Advanced Motorists.

 

 

 


Senioren behoren absoluut niet tot een specifieke risicogroep die relatief veel ongevallen veroorzaakt. Jongeren wel. Ouderen scoren volgens de studie goed achter het stuur, omdat ze aan zelfcensuur doen. Ze beseffen dat sommige van hun vaardigheden zijn afgenomen en passen spontaan hun rijstijl aan. Zo zouden senioren voorzichtiger zijn in bochten en bij inhaalmanoeuvres.

Ze mijden ook zo veel mogelijk lastige situaties, en met succes. In vergelijking met 50-jarigen zijn 60-plussers minder vaak betrokken bij ongevallen tijdens spitsuren, in het donker, wanneer het wegdek nat is of op autosnelwegen.

Als chauffeur zijn ouderen in hectische en chaotische verkeerssituaties wel in het nadeel, omdat ze gevaar trager kunnen inschatten. Senioren maken volgens de studie veel fouten op momenten dat snel anticiperen vereist is. De reactiesnelheid neemt af met de leeftijd door een combinatie van cognitieve achteruitgang en strammere spieren.

Lees ook:Ouderen kunnen beter tegen drank dan jongeren
Lees ook:Aan de pil? Pas dan op in verkeer!
Lees ook:Aantal senioren met auto stijgt
Lees ook:Online daten voor ouderen is helemaal hot!
Lees ook:Vooroordelen over geheugenverlies werken geheugenverlies in de hand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>