Nationale Tuinvogeltelling breekt alle records

Afgelopen weekend werd de Tuinvogeltelling 2013 gehouden en daar deden een recordaantal mensen aan mee. Bijna 60.000 mensen hebben deelgenomen aan de 10e editie van de Nationale Tuinvogeltelling.

Voor het eerst zijn er meer dan een miljoen vogels geteld. Het winterse weer is duidelijke van invloed op de telling. Vogels die normaal in het bos en buitengebied leven, zoals vink, kramsvogel, spreeuw en koperwiek, zijn nu in veel tuinen te zien.

 

De invloed van de sneeuw en kou is duidelijk terug te zien in de telling. Zo zijn er veel meer vogels geteld dan normaal. Door de sneeuw is er buiten de bebouwde kom weinig voedsel te vinden, waardoor vogels noodgedwongen de tuinen op zoeken. Vooral opvallend is de vink, die met een record aantal waarnemingen nu op de 4e plek staat. Maar ook de kramsvogel, koperwiek en spreeuw is in verhouding tot voorgaande jaren in veel tuinen gezien. Behalve de vink, die van plaats wisselde met de pimpelmees, valt ook de roodborst op in de top 10. Sinds 2005 heeft dit parmantige vogeltje geen top 10 notering meer gehaald.

De meest getelde vogel is wederom de huismus. Deze typische stadsvogel werd in iets meer dan de helft van de tuinen geteld. De huismus leeft in groepen van gemiddeld tien mussen, waardoor het aantal exemplaren snel oploopt. Nummer 2 en 3 zijn, net als in voorgaande jaren, de koolmees en de merel. De merel is in de meeste tuinen gezien, meer dan 90% van de tellers zag een of meerdere merels.

Dat levert de volgende top 10 op:

1.Huismus
2.Koolmees
3.Merel
4.Vink
5.Pimpelmees
6.Kauw
7.Houtduif
8.Turkse Tortel
9.Spreeuw
10.Roodborst

Op de site www.tuinvogeltelling.nl kun je behalve de landelijke uitslag ook de resultaten per provincie bekijken. De cijfers betreffen een voorlopige uitslag. Je kunt je telling nog doorgeven tot maandag 21 januari 12.00 uur.

 

Lees ook:Mus winnaar tuinvogeltelling 2010
Lees ook:Top 10 tuinvogeltelling 2011
Lees ook:Zesde Nationale Tuinvogeltelling
Lees ook:Top 10 Tuinvogeltelling 2012…. winnaar de huismus!
Lees ook:Vogelbescherming Nederland organiseert weer de Nationale Tuinvogeltelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>