Grijs haar: wanneer, waarom, waardoor?

Ik realiseer me dat voor het voor veel leeftijdgenoten niet een kwestie is van enkele haren, maar voor de mensen die nog niet helemaal grijs of kaal zijn is het misschien een herkenbaar verhaal: Je staat voor de spiegel en opeens valt het je op: er zitten (weer) een paar zilv’ren draden tussen ‘t goud… Voor de één een reden om de hele dag te laten verpesten, voor de ander slechts iets om de schouders over op te halen. Maar waarom wordt haar eigenlijk grijs? Een korte uitleg: Je haar groeit uit een haarzakje en ieder haarzakje bevat pigment, die melanocyten heten. Deze melanocyten produceren een kleurstof die zwart, bruin of rood-geel is. De melanocyten worden met het toenemen van de leeftijd steeds minder actief en produceren steeds minder kleurstof, waardoor de kleur uit het haar verdwijnt. Het haar lijkt vaak grijs, maar als de haar eenmaal helemaal kleurloos geworden is, is de haar wit of transparant van kleur.  

Genetisch bepaald
De één wordt vroeg kaal, de ander houdt tot z’n zestigste z’n eigen haarkleur, maar wanneer word je nou eigenlijk grijs? De leeftijd waarop dit gebeurt is voor het grootste deel genetisch bepaald. Dat geldt in ieder geval voor de leeftijd waarop je grijze haar verschijnt. De snelheid waarmee je verder vergrijst, daar kun je zelf wel enige invloed op hebben. Zo kunnen een ongezond voedingspatroon, roken en een tekort aan B vitamines het proces versnellen, net als stress. Grijze haren om de kinderen zijn dus echt geen fabeltje!

Lees ook:Grijze haardos door zorgen? Onzin!
Lees ook:Je grijze lokken zijn een mogelijke afweer tegen kanker
Lees ook:Einde aan tijdperk waarin we grijs worden…
Lees ook:Grijs haar is hartstikke “in”
Lees ook:Eén op tien zestigplussers geen enkele grijze haar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>