Nachtvorst: voor de eerste keer dit jaar ruiten krabben…

Dat was vanochtend toch echt weer even wennen…  Krabben! Het heeft afgelopen nacht voor het eerst dit najaar gevroren in Nederland, vooral in het noorden. Met 2 graden onder het nulpunt was het in Leeuwarden het koudst. In De Bilt, in het midden van het land, bleef het de afgelopen nacht boven nul. ”Maar in het noorden en oosten zullen automobilisten die op pad gaan hun ruiten moeten krabben”, aldus een woordvoerder van Weeronline.nl. Nou… ik woon redelijk centraal in het land en ook ik kon vanochtend voor het eerst in tijden weer eens aan de slag met de krabber, die ik natuurlijk eerst nog wel moest zoeken :-/.

Van gladheid van reguliere wegen is nog geen sprake. Uit voorzorg zijn wel enkele stalen bruggen gestrooid vannacht. Vorig jaar was er tien dagen eerder vorst dan nu: op 11 november 2013 werd het, eveneens in Deelen, 1,4 graden onder nul. De vroegste eerste najaarsvorst was in het jaar 1971. Toen werd het al op 15 september -0,1 in het Gelderse Deelen. De koudste novemberdag ooit werd gemeten in De Bilt. Op 30 november 1921 daalde het kwik tot -14,4 graden Celsius. Alleen in de maanden juli en augustus heeft het nog nooit gevroren in Nederland. In 2000 duurde het tot 17 december voordat we de eerste nacht met officiële vorst konden noteren. In 2012 gebeurde dit al op 27 oktober.

Lees ook:11 oktober was nog nooit zo koud!
Lees ook:Warmste novembernacht sinds 1901 -raar!-
Lees ook:Op 29 mei was het nog nooit zo koud!
Lees ook:Gaat de winter dan toch komen? Kou en sneeuw op komst!
Lees ook:Koudste 17 mei in ruim veertig jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>