Vakantiecheque voor mantelzorgers

Mantelzorgers in Nederland krijgen het steeds zwaarder. Overbelasting ligt op de loer, zeker nu de ouderenzorg verandert en ouderen nog meer moeten terugvallen op hun eigen omgeving. Vaak zijn dat de partner en naaste familieleden, die er steeds meer zorg- en begeleidingstaken bij krijgen. Vooral ouderen verlenen veel en intensieve mantelzorg aan andere ouderen.

 

 

 

Seniorenorganisatie Unie KBO wil dat mantelzorgers vakantie kunnen nemen om overbelasting te voorkomen. Om dit mogelijk te maken stelt de organisatie voor dat gemeenten elk jaar een ‘vakantiecheque’ van 200 euro verstrekken aan mantelzorgers die intensieve en langdurige zorg verlenen.

Met de cheque kunnen mantelzorgers voor vervanging (‘respijtzorg’) zorgen wanneer zij op vakantie gaan. Een dergelijke cheque zou in de plaats komen van het landelijke mantelzorgcompliment, dat 1 januari  2015 wordt afgeschaft. Dit is een bedrag van 200 euro voor mantelzorgers waarmee de overheid haar waardering laat blijken voor het belangrijke werk dat mantelzorgers verrichten. Met het verdwijnen van het mantelzorgcompliment wordt de waardering voor de mantelzorger overgelaten aan de gemeenten. Het rijk stelt hiervoor in 2015 in ieder geval 70 miljoen beschikbaar.

Lees ook:Allegoeds zet zich tijdens vakanties ook in voor mantelzorgers
Lees ook:Ouderen ontevreden over uitvoering WMO
Lees ook:Stijging van 334% dementerenden in Zeewolde
Lees ook:Specialist ouderengeneeskunde is grote verbetering voor oudere én mantelzorger
Lees ook:Nederland heeft 90% meer vrijwilligers nodig door bezuinigingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>