Zuiderzeemuseum opent nieuwe handwerktentoonstelling

De volleerde Hand van de maakster

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opent op 22 mei een nieuwe presentatie over handwerktechnieken. In de tentoonstelling Hand van de maakster zien bezoekers de mooiste handwerkstukken en maken zij kennis met de maaksters zelf. Daarnaast presenteert het museum een collectie van ruim tachtig merk- en stoplappen van rond de Zuiderzee, waarvan een aantal nooit eerder te zien is geweest. De tentoonstelling loopt tot en met 25 oktober 2015.

 

De handwerktechnieken worden met voorbeelden en daarbij behorende hulpmiddelen uitgelegd. Op verschillende tafels vinden bezoekers patronen, filmpjes en bijzondere objecten zoals een sits dekentje, een West-Veluwse kalotmuts, zilveren naaldenkokers, breischeden en een plooi-ijzer.

Handwerken was door de eeuwen heen een alledaagse taak voor meisjes en huisvrouwen. Het vormde een onmisbaar onderdeel van het huishouden; er moest kleding gemaakt en versteld worden voor het gezin. Vroeger werd er gehandwerkt om een bruikbaar eindproduct te maken. Jonge meisjes begonnen al vroeg met het samenstellen van hun uitzet. Zij maakten zelf de verschillende onderdelen waaruit deze uitzet bestond. In 1878 werd handwerken een verplicht vak op school voor meisjes.

Samen met Crafts Council Nederland (CCNL) ontwikkelde het Zuiderzeemuseum een toegankelijk activiteitenprogramma waarin de beginselen van weven, borduren en vouwen aan de orde komen. Ga zelf aan de slag met verschillende technieken in het atelier van de tentoonstelling en word de maker of maakster van nu. Via de website van de Crafts Council kunnen liefhebbers zich inschrijven voor speciale masterclasses. Deze bestaan uit een weekend rondom de Marker handwerktechnieken, een dag over de basistechnieken van het smokken en een dag voor mensen die een eigen rode schoollap willen ontwerpen en borduren. Er wordt per masterclass een verschillende financiële bijdrage aan de deelnemers gevraagd.

Nederland
Crafts Council Nederland is het overkoepelend platform voor het hedendaagse creatieve ambacht. Het is de plek waar het ambacht overgedragen en geactualiseerd wordt en waar kunst, mode, design, erfgoed en vakmanschap samenkomen. Als verbinder, als conceptontwikkelaar en als aanjager bouwt Crafts Council Nederland aan een infrastructuur voor de opkomende maakcultuur en maakeconomie: om het immaterieel erfgoed van de creatieve ambachten te behouden en om de ambachtelijke technieken future-proof te maken. www.craftscouncil.nl

Lees ook:Unieke samenwerking om de kennis van het klompen maken te behouden
Lees ook:Eerste grote tentoonstelling over…jeans!
Lees ook:Voorjaarsvakantie in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Expositie ‘Elke dag een draadje’ in het Verzetsmuseum
Lees ook:Nieuw zilvermuseum wil ook gezinnen trekken: open 6 juni 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>