Sterke zeemansverhalen, shanty’s en gerookte vis

Voor ontroerende shanty’s, sterke zeemansverhalen, klompboot zeilen en gerookte vis moet je op zaterdag 15 en zondag 16 augustus in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn. In het buitenmuseum vindt dan het Maritiem festival plaats. Het programma staat dit weekend bol van de activiteiten, demonstraties en optredens.

 

Historisch meevaren
De Marker haven is ook dit jaar weer een van de thuishavens van de Vereniging Botterbehoud, Gedurende het festival leggen allerlei historische boten aan. Op zaterdag en zondag vaar je met deze boten het IJsselmeer op en leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Op de kade hangt de geur van vers gerookte vis en ambachtslieden tonen hoe netten en zeilen vroeger werden gemaakt.

Genieten van muziek
Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek. In totaal treden er gedurende het weekend ruim honderd artiesten op zoals Onstuimig Schuim, West Zuidwest, Viswijvenkoor Gouda en Rumor di Mare. Bezoekers komen de koren tegen bij de Marker haven, het schoolplein, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en het pleintje Kampen in de vissersbuurt.

Openingstijden en informatie
De activiteiten starten tussen 10.00 en 10.30 uur. De muziekoptredens starten om 12.00 uur. Het programma eindigt om 17.00 uur. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een plattegrond waarop alle optredens en activiteiten vermeld staan. Er is voor alle leeftijden iets te beleven en er zijn geen extra kosten verbonden aan het evenement.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.Leden van de ANWB riepen het museum uit tot het Leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl

Lees ook:Leuk (met de kleinkids): Het Zuiderzeemuseum!
Lees ook:Paasplezier voor families in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Neem je vader gratis mee naar het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Terug naar de Bronstijd in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Lampionnen en klompbootjes knutselen met de kleinkinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>