Nederlandse topdesigners ontwerpen Alzheimer SOCKS in strijd tegen de ziekte van Alzheimer

Verwarring. Dat is waarmee alzheimerpatiënten dagelijks te kampen hebben. De Nederlandse top- ontwerpers wijlen Frans Molenaar, die zelf aan de ziekte van Alzheimer leed, en Mart Visser hebben twee verschillende sokken ontworpen die deze verwarring symboliseren. De winst van de verkoop van de sokken wordt gedoneerd aan Alzheimer Nederland en komt ten goede aan onderzoek naar de ziekte van Alzheimer aan het VUmc Alzheimercentrum.

 

 

1 op de 5
Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Rond deze dag wordt in de hele wereld aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer, het belang naar onderzoek voor medicijnen én de impact van deze ziekte op patiënten en hun naasten. Want nog altijd zijn er geen geneesmiddelen voor deze ziekte. 1 op de 5 Nederlanders krijgt echter te maken met alzheimer of een andere vorm van dementie. De ziekte van Alzheimer is niet een ziekte waar mensen pas in hun allerlaatste levensjaren mee te maken krijgen. Veel mensen zijn zich dan ook niet bewust van het feit dat de ziekte ook onder jonge mensen voorkomt.

Alzheimer SOCKS
Met het introduceren van de Alzheimer SOCKS op Wereld Alzheimer Dag willen de initiatiefnemers van Alzheimer SOCKS het onderwerp voor iedereen bespreekbaar maken.

De blauwe sok is ontworpen door Mart Visser. De andere sok werd ontworpen door (de erven van) Frans Molenaar, Visser’s leermeester en goede vriend. Frans Molenaar leed zelf ook aan de ziekte van Alzheimer. Het iconische zwart-wit waar Frans tot en met zijn 99ste collectie mee werkte, komt terug in zijn sok.

Mart Visser: “Met Frans Molenaar heb ik van dichtbij meegemaakt wat de ziekte van Alzheimer met iemand doet. Tegelijkertijd heb ik ook gemerkt dat we met zijn allen het nog moeilijk vinden om over deze ziekte te praten als iemand hiermee geconfronteerd wordt. Met deze sokken hoop ik dat het gesprek op gang komt en we met zijn allen op zoek gaan naar een oplossing.”

Onderzoek
Nederland telt op dit moment ruim 260.000 mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Door de vergrijzing van de bevolking zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen: in 2040 is dit aantal naar verwachting bijna verdubbeld. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen.

Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. Speerpunt voor onderzoek in het VUmc Alzheimercentrum is onder andere het vinden van manieren om de ziekte van Alzheimer zo snel mogelijk te signaleren. Een vroege diagnose is enerzijds van belang voor de patiënt van nú en zijn of haar naasten om de juiste behandeling, erkenning en begeleiding te krijgen. Anderzijds is een vroege diagnose ook belangrijk voor de patiënt van morgen omdat als er een echte behandeling gevonden, dit tijdig kunnen geven.

“Een groot deel van de Nederlanders zal in de komende jaren hoe dan ook met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie in aanraking komen”, aldus Prof Dr. Philip Scheltens van het VUmc Alzheimercentrum. “Nog belangrijker wordt het daarom om onze ogen hier niet voor te sluiten, maar samen te werken aan onderzoek naar preventie en behandeling van alzheimer.”

Gea Broekema-Procházka, directeur Alzheimer Nederland, vult aan: “Wij zijn allemaal heel enthousiast over dit initiatief. Hoe een jonge generatie de krachten weet te bundelen en met twee grote namen uit de Nederlandse modewereld een origineel product heeft ontwikkeld. Ik spreek namens veel betrokkenen bij de ziekte; wij zijn trots op zo’n mooi product dat het taboe doorbreekt en gelijktijdig geld opbrengt voor onderzoek naar een oplossing voor alzheimer en andere vormen van dementie.”

De Alzheimer SOCKS zijn te koop bij filialen van Albert Heijn, V&D en C&A en online via deBijenkorf.nl of alzheimersocks.nl. De Alzheimer SOCKS kosten €6,99 euro per paar of €9,99 euro voor twee paar. Voor meer informatie over de sokken, het initiatief en verkooppunten kunt u kijken op www.alzheimersocks.nl.

Lees ook:VUmc organiseert speciale voorpremière van bekroonde speelfilm ‘Still Alice’ over dementie bij jonge mensen
Lees ook:Lage bloeddruk heeft mogelijk negatief effect op Alzheimer
Lees ook:Meer aandacht voor groeiend aantal jonge mensen met dementie
Lees ook:Kom in actie morgen op Wereld Alzheimer Dag
Lees ook:Alzheimer stel je niet uit door geheugentraining

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>