Studenten verlichten bezuinigingen op ouderenzorg

 

Bezuinigen is het sleutelwoord van de afgelopen jaren. Met name in de zorg is veel gesneden en de ouderenzorg is hierop geen uitzondering. Veel ouderen zijn een belangrijk deel van hun zorg verloren. Hulp aan huis vanuit de private sector is duur en familie, vrienden of buren kunnen niet altijd bijspringen. Dat was voor twee Friese studenten aanleiding voor de oprichting van ByStudents. Hier kunnen ouderen voor sociaal werk een beroep doen op studenten.

 

 

 

“Veel ouderen hebben behoefte aan hulp of wat extra aandacht. Schoonmaken in huis of een stukje wandelen biedt veel ouderen al voldoende hulp gedurende de dag of week. Omdat reguliere huishoudelijke hulp vaak niet wordt vergoed of te duur is zorgen wij ervoor dat er altijd een student klaar staat voor deze ouderen.” Aldus mede-oprichter Bram de Vries.

ByStudents bemiddelt tussen studenten en hulpzoekenden in Friesland. Hiermee is er nu een betaalbaar alternatief voor sociale zorg en ondersteuning aan huis. De studenten van ByStudents studeren aan een HBO of WO opleiding en vinden het fijn om naast hun studie sociaal werk te verrichten. Voor €12 per uur verzorgt een student huishoudelijke klusjes en geeft tegelijkertijd een stukje gezelligheid. Ook aan ouderen die geen financiële mogelijkheden hebben wordt gedacht. Een deel van de inkomsten gaat naar een fonds dat het mogelijk maakt om studenten in te zetten bij ouderen die zich deze luxe niet kunnen veroorloven.

Ouderen die hulp nodig hebben krijgen dit steeds vaker van hun kinderen, vrienden of buren. Toch is er een grote groep mensen die helemaal op zichzelf aangewezen zijn. Het inzetten van studenten biedt uitkomst. Zij doen de boodschappen, kunnen het huis schoonmaken, mee naar de dokter of gewoon samen koffie drinken.

De selectieprocedure voor studenten is streng. “We sturen niet zomaar elke student naar een kennismakingsgesprek. We onderzoeken de hulpvraag bij de oudere en selecteren vervolgens de beste kandidaat. Dat doen we op basis van persoonlijke raakvlakken. Zo ontstaat er sneller en makkelijker een band tussen de oudere en de student. Het sociale aspect van onze hulpverlening staat altijd voorop.” Mocht het onverhoopt niet klikken, dan wordt kosteloos een andere student geregeld.

Sociaal werk hoort toegankelijk en betaalbaar te zijn. Zolang er wordt bezuinigd op de ouderenzorg en familie niet in staat is te helpen vangt een initiatief als ByStudents het gat in de zorg perfect op.

Lees ook:Studenten helpen senioren
Lees ook:Ouderen positief over zorg, hoewel het wat minder haastig kan
Lees ook:KBO blij met uitspraak huishoudelijke hulp
Lees ook:Groningse politie voorkomt NSB-studentenfeest met gele Jodensterren
Lees ook:Vele ouderen betalen studenten om bij ze op bezoek te komen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>