Helft werknemers heeft nog nooit ontruiming geoefend

Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog nooit een ontruiming geoefend op het werk. Dat blijkt uit onderzoek* van Manutan naar de veiligheid op de werkvloer. Daarnaast weet ongeveer een derde niet waar de EHBO-koffer ligt, waar de brandblusser hangt of wie er bhv’er is. Manutan doet dit onderzoek om elke werknemer bewuster te maken van het belang van veiligheid op de werkvloer.

Ontruiming
Bijna 15% van de werknemers zegt stellig dat er op de werkvloer geen ontruimingsplan aanwezig is. Nog eens 18% heeft geen idee of zo’n plan er is. Ontruimingsplan of niet, zo’n 45% heeft volgens eigen zeggen in ieder geval nog nooit een ontruimingsoefening meegemaakt. Alarmerende cijfers, gezien het feit dat ieder bedrijf volgens de Arbowet verplicht is een ontruimingsplan te hebben en minstens één keer per jaar te oefenen. Niet meer dan de helft voldoet hier dus aan.

EHBO, brandblusser en bhv’ers
Met de kennis over de EHBO-koffer en brandblusser is het niet veel beter gesteld. In beide gevallen weet ongeveer een derde niet eens waar ze die kunnen vinden. Het lijkt er op dat werknemers in de praktijk sterk leunen op het idee dat er bhv’ers aanwezig zijn ‘die het allemaal wel weten’. Toch heeft 34% geen idee wie die bhv’ers dan zijn.

Een EHBO-koffer is verplicht voor elke werkplek en moet binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Het aantal en de soort brandblussers moet bepaald worden aan de hand van uitgebreide risico-inventarisatie (RI&E), maar volgens NEN 4001 mag de loopafstand tussen de brandblussers niet groter zijn dan 20 meter. Bovendien moet de locatie duidelijk aangegeven worden. Hoeveel bhv’ers dan wel nodig zijn, is per bedrijf verschillend en als het goed is vastgelegd in de RI&E.

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland door Manutan i.s.m. NovioData.

Betrokken medewerkers vergroten veiligheid
‘Veiligheid’ is een van de hoofdcategorieën in het assortiment van Manutan. Zowel voor persoonlijke bescherming als voor veiligheid op de werkvloer. Via onderzoek en kennisdeling helpt Manutan de betrokkenheid te vergroten.
Jan Piet van Dijk, Directeur Operations bij Manutan: “Op onze site geven we heel wat praktische adviezen om het werk veiliger te maken. Natuurlijk is het mooi dat er bhv’ers zijn die de leiding nemen bij gevaarlijke situaties”, aldus Van Dijk, “maar medewerkers moeten wel beseffen dat iederéén een essentiële rol speelt in de eigen veiligheid en die van je collega’s. Weten wie de bhv’ers zijn, waar de EHBO-koffer ligt en waar de brandblussers hangen, zijn echt basisdingen die elke medewerker moet weten.”
Van Dijk vervolgt: “Het mag niet bij theorie blijven. Door een ontruiming eens per jaar te oefenen, leert iedereen de theorie in praktijk te brengen, wat de knelpunten zijn, wat veilige vluchtroutes zijn en welke gevaren brand bijvoorbeeld met zich mee brengt. In nood ga je vaak op de automatische piloot. Dan kun je het maar beter goed geoefend hebben. Zo kun je veel leed besparen.”

Zie voor meer informatie over veiligheid op het werk: www.manutan.nl/blog/veiligheid/onderzoek-wat-weet-de-nederlander-over-veilig-werken/

Lees ook:Kom erachter hoeveel EHBO kennis je hebt
Lees ook:Download de gratis EHBO app… altijd EHBO kennis op zak
Lees ook:Vrouwen, kleding en vakantie…….
Lees ook:Koffer vermist, wat nu?
Lees ook:Nieuw: de online EHBO-cursus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>