Contactloos betalen is veilig, makkelijk en snel

De Consumentenbond wijst in de media op een mogelijke vorm van contactloos zakkenrollen die al vaker in de media is beschreven. In werkelijkheid is het onwaarschijnlijk dat op deze manier ongemerkt contactloze betalingen door criminelen gedaan kunnen worden. Deze vorm van contactloze pasfraude is in Nederland nog niet voorgekomen. Mocht het toch gebeuren, dan vergoeden de banken de schade. Pashouders schermen hun pincodes meestal goed af en ze bergen hun betaalpassen veilig op, in een binnenzak, portemonnee of diep in een tas. De kans dat een fraudeur ongemerkt een geslaagde contactloze betaling bij iemand uitvoert, is daardoor buitengewoon klein.
”De Consumentenbond is voorstander van contactloos betalen, maar dan moet er duidelijkheid zijn over de limiet die geldt bij contactloos betalen en over de gevolgen na contactloos zakkenrollen,” zo laat de belangenvereniging in een verklaring weten.

Contactloos betalen is snel, gemakkelijk en veilig. Klanten zijn sneller klaar, ze hoeven hun betaalpas niet meer uit handen te geven en er is minder gelegenheid om pincodes af te kijken. “Contactloos betalen is het afgelopen jaar razendsnel gegroeid,” meldt Piet Mallekoote, algemeen directeur van Betaalvereniging Nederland. “Dat is een teken dat ondernemers en consumenten de vele voordelen van deze betaalmethode omarmen.

”

Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland, heeft het volste vertrouwen in de veiligheid van contactloos betalen: “Contactloos betalen heeft allerlei voordelen zoals gemak en snelheid en maakt de overgang naar betalen met de mobiele telefoon mogelijk. In de praktijk functioneert contactloos betalen uitstekend en zijn wij geen veiligheidsproblemen tegengekomen. We hebben er vertrouwen in dat de banken er alles aan doen om het zo te houden.

Om een succesvolle contactloze betaling tot stand te brengen, moet een betaalpas op minder dan vijf centimeter van een contactloze betaalautomaat worden gehouden. Voor bedragen boven 25 euro moet de pincode altijd worden ingetikt. Bij bedragen tot en met 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetikt. Om te verhinderen dat een dief langdurig zonder pincode met een gestolen betaalpas kan betalen, is daar een cumulatieve limiet van 50 euro aan gesteld. Wanneer meerdere kleine betalingen zonder pincode achter elkaar, bij elkaar opgeteld de grens van 50 euro bereiken, moet alsnog de pincode worden ingetikt. Meestal hoeft de contactloze betaalpas niet in de automaat te worden gestoken, ook niet bij bedragen boven 50 euro. Soms vraagt een betaalautomaat echter om de betaalpas wel in de automaat te steken.

Sommige banken hebben vaste daglimieten voor contactloos betalen ingesteld, bijvoorbeeld van 250 euro per dag. Bij andere banken kan de pashouder zelf daglimieten instellen. Het is dus niet zomaar mogelijk om ongemerkt met contactloos zakkenrollen duizenden euro’s af te boeken.

Om met een contactloze betaalautomaat te kunnen frauderen moet de dader zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een bankrekening hebben. De fraudeur moet zijn automaat bovendien laten registreren voordat er betalingen mee gedaan kunnen worden. Betalingen worden niet direct op de bankrekening van de fraudeur bijgeschreven, daar gaat minimaal één werkdag overheen.

Betaalvereniging Nederland zet zich samen met haar leden en stakeholders in om het betalingsverkeer in Nederland te bevorderen. De leden zijn banken, betaalinstellingen en elektronischgeldinstellingen. Koepelorganisaties van consumenten en ondernemers worden als stakeholders actief bij de werkzaamheden van de vereniging betrokken.

Lees ook:Mobiel betalen, hoe werkt dat?
Lees ook:Hoeveel geld heeft u meestal op zak?
Lees ook:Oplichters hebben een voorliefde voor ouderen
Lees ook:Vooraf betalen bij de Restaurant Week
Lees ook:Steeds meer wanbetalers bij golfclubs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>