Ouderen in West-Nederland hebben het zwaarder

Ouderen in West-Nederland hebben het beduidend minder makkelijk dan in het Noorden of Oosten. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat de stichting Zilver Wonen Weken onlangs liet uitvoeren onder ruim 1200 ouderen van 55-80 jaar. Er wordt minder naar elkaar omgekeken en er is minder zorg voor elkaar vanuit de buurt of straat. Daarnaast blijkt dat het in West-Nederland lastiger is het huis aan te passen voor meer comfort en veiligheid. Dit, terwijl zelfstandig in het eigen huis kunnen wonen voor alle ondervraagden, samen met een goede gezondheid, bovenaan de wensenlijst van de ouderen staat.

 

Het eigen woningbezit verschilt regionaal sterk. Noord-Nederland spant met een percentage van 73% koopwoningen de kroon, terwijl West-Nederland slechts 55% woningeigenaren kent (landelijk 62%). Wanneer je niet afhankelijk bent van een huurbaas kun je zelf beslissen welke aanpassingen je aan je woning wilt laten doen. Huurders zijn daarvoor grotendeels veelal afhankelijk van de woningbouwvereniging.
Ouderen geven de voorkeur aan wonen in een flat, etagewoning of appartement. Vaak zijn deze woningen gelijkvloers, en -als de toegang tot het appartement niet via een trap gaat- ondervinden  die bewoners geen problemen met traplopen. In West-Nederland woont 30% in zo’n gelijkvloerse woning, terwijl dat in Oost-Nederland slechts 12% is (landelijk 22%).

Sociaal vangnet verschilt

Er zitten flinke verschillen in de manier waarop de buren en de overige mensen in de straat naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen; ook wel het sociale vangnet genoemd. Zo zegt 65% van de Noord-Nederlanders dat men in de buurt of straat naar elkaar omkijkt, tegenover slechts 50% van de West-Nederlanders. Ook de respondenten uit West-Nederland zeggen beduidend minder voor elkaar te zorgen (33%) vergeleken met te mensen die in Noord-Nederland (45%) of Oost-Nederland (42%) woonachtig zijn.

Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

Een goede gezondheid (79%) staat met stip bovenaan de wensenlijst van het ideaal ouder worden. Daarna volgen zelfstandig, in het eigen huis, kunnen blijven wonen (51%) en (financiële) onafhankelijkheid (47%). Bij dit ideaalbeeld van het ouder worden zijn nagenoeg geen verschillen tussen de regio’s. Op de website www.zilverwonen.nl raadt de stichting ouderen aan tijdig te beginnen met nadenken over verstandig ouder worden. Hierbij kun je denken aan passende voorzieningen of verbouwen dan wel verhuizen. Hiermee kunnen ze hun ideaalbeeld met betrekking tot hun gewenste woonsituatie ook daadwerkelijk verwezenlijken. Dat is volgens de stichting beter dan geconfronteerd te worden met een plotselinge verandering (bijvoorbeeld een val). In veel gevallen houdt dit in dat er dan op stel en sprong allerlei zaken geregeld moeten worden.
Het onderzoek geeft aan dat veel mensen (71%) hier nog vrijwel of helemaal niet mee bezig zijn. Ouderen woonachtig in West- en Oost-Nederland zijn hier vaker dan de rest van ouderen in Nederland nog niet mee bezig (beide 77%), terwijl de Noord- en Zuid-Nederlanders het hier met 67% resp. 68% het slechts iets beter doen.

Over Stichting Zilver Wonen Weken (ZWW)

Mensen willen graag zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig thuis wonen. De overheid stimu­leert dat ook. Het betekent vooruit kijken en nú al nadenken over verbeteringen en aanpassingen aan het huis. Of over verbouwen of verhuizen. De stichting stimuleert dit onder meer door  onderzoek en het digitale consumentenplatform www.zilverwonen.nl. Het doel is om twee maal per jaar door middel van publiciteitscampagnes senioren te informeren en stimuleren na te denken en actie te ondernemen om ook in de toekomst prettig en comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. In diezelfde periode zullen de partners samen met de gespecialiseerde zorgwinkels en grote dhz-winkels en bouwmarkten (kortings)acties opzetten om producten die het leven kunnen veraan­genamen of vergemakkelijken extra onder de aandacht te brengen.

Stichting ZWW is in april 2015 opgericht met het doel om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken. Initiatiefnemers zijn ANBO, SecuCare en Somfy. De stichting wordt ondersteund door de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS.

Lees ook:Dementeren grootste schrikbeeld van ouderen
Lees ook:Positief beeld van de ouderenzorg van de toekomst
Lees ook:Hulp bij zelfstandig wonen dringend nodig
Lees ook:Dodelijke slachtoffers brand vaak 65-plus
Lees ook:Woningen senioren moeten vernieuwd worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>