Red de geschiedenis met een boek

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met een bijzonder verhaal. Een verhaal dat niet vergeten mag worden, omdat het bewust of onbewust onderdeel uitmaakt van onze collectieve geschiedenis. Nu de vergrijzing steeds zichtbaarder wordt in onze maatschappij, groeit ook het gevaar dat deze verhalen onopgemerkt blijven of erger; nooit verteld zullen worden. Vier Amsterdamse ondernemers willen met het platform ‘Red mijn geschiedenis’ (www.redmijngeschiedenis.nl) mensen aanmoedigen om deze verhalen te laten afdrukken in een boek, zodat deze de tijd zal overleven.

Teloorgang van de collectieve geschiedenis
De bedenkers van het platform ontdekten dat er veel mensen rondlopen met verhalen die men graag wil delen met hun omgeving. Uit eigen onderzoek blijkt dat behalve persoonlijke levensverhalen en familiegeschiedenissen, ook ingrijpende ervaringen zoals ziektes en oorlogsherinneringen een belangrijk onderwerp zijn om een boek over te schrijven. Zonder een goede vorm van documenteren zouden deze verhalen zomaar eens verloren kunnen gaan. Dit vindt één van de initiatiefnemers, Henk van Alst, niet alleen zonde voor de mensen zelf, maar ook een uitholling van wat hij ‘de collectieve geschiedenis van een volk’ noemt: “persoonlijke verhalen doen er toe!”.

Red mijn geschiedenis
Volgens Henk van Alst ligt het initiatief ook bij de kinderen en kleinkinderen om de geschiedenis van een generatie veilig te stellen. “Neem een paar uur per week om die mensen uit je omgeving uit te horen over hun belevenissen en bevindingen uit het verleden. Wie weet kom je daardoor ook nog achter verrassende wetenswaardigheden over je eigen verleden. Wij hebben getracht met ‘Red mijn geschiedenis’ bewustzijn te creëren en leggen uit dat het zelf drukken van een boek anno 2016 geen moeilijke opgave meer is”.

Elke maand een gratis boek
Om de schrijvers in spé een duwtje in de rug te geven, wordt er gedurende dit jaar maandelijks een gratis boekproductie verloot. Mensen kunnen op de Facebookpagina van ‘Red mijn geschiedenis’ (www.facebook.com/redmijngeschiedenis/) een korte introductie of ‘flaptekst’ schrijven over het gewenste boek. De winnaar mag vervolgens geheel kosteloos 1 boek laten afdrukken van het eindresultaat.

 

Bron: BookPresso

Lees ook:Schrijf eenvoudig een boek over jouw eigen leven
Lees ook:Aan tafel met…
 persoonlijke verhalen en recepten van vluchtelingen
Lees ook:Bewaar jullie familieverhaal
Lees ook:Bekende Nederlanders schrijven boek “Mijn Majesteit”
Lees ook:Een wens aan militairen op missie tijdens kerstvakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>