Historische kentekens gezocht uit Limburg

Van 1906 tot en met 1951 kon je aan het kenteken van een auto of motor zien uit welke provincie de eigenaar afkomstig was. Het bestond uit een letter gevolgd door een nummer. Elke provincie had zijn eigen letter, voor de provincie Limburg was dit een P. Het nummer op de kentekenplaat was persoonsgebonden en gold voor het leven. Bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor behield de eigenaar zijn eigen nummer. In de beginjaren had iemand met verschillende auto’s voor al die voertuigen een en hetzelfde nummer. Bij het kenteken hoorde een nummerbewijs. Dit document werd verstrekt door de Commissaris van de Koningin van de provincie waar men woonde. De registers met Limburgse kentekens en de eigenaren van de auto’s en motors zijn deels bewaard gebleven.

Het Limburgs Museum is samen met Media Groep Limburg en met gratis advies van software ontwikkelaar X Cago een project gestart om de gegevens te completeren. Het succes staat of valt met de inbreng van het publiek. Wie gegevens, documenten of foto’s heeft, kan een e-mail sturen: [email protected] Hetzelfde geldt voor bijzondere verhalen of leuke anekdotes over een voertuig met een P-nummer.

De ‘biografieën’ van auto’s en motors, die in de eerste helft van de vorige eeuw door de provincie snorden, werpen een bijzonder licht op deze decennia. In de kranten van Media Groep Limburg (De Limburger/Limburgs Dagblad) verschijnt een reeks artikelen over het onderwerp. Op de themapagina van de website van het museum komt de informatie samen: www.limburgsmuseum.nl/pnummers/. Via de website is het mogelijk om gegevens en documenten te uploaden.

Als er vroeger een auto of motor voorbijkwam met een P-kenteken, wist je het bijna zeker: daar gaan Limburgers. Hoe verder van Limburg verwijderd, hoe kleiner vanzelfsprekend de kans dat het je overkwam. Voor Limburgers die voor hun werk of op de vleugels van de liefde waren uitgevlogen naar elders, was het bijzonder als ze een auto met een P zagen. Zeker als iemand geplaagd werd door heimwee, was zo’n voertuig een ‘vleugje Limburg in den vreemde’.

We kunnen het ons nu nauwelijks voorstellen, maar een eeuw geleden waren auto’s nog bijzonder. Een ritje was vooral voor kinderen een spannende ervaring. Destijds gingen de mensen naar buiten als ze motorgeronk hoorden. Enthousiaste jongens noteerden het kenteken. Wie het spektakel niet had meegekregen, kreeg achteraf te horen dat er een auto was voorbijgekomen.

 

Bron: Limburgs Museum

Lees ook:Nu mogelijk: kenteken zelf digitaal schorsen
Lees ook:Limburg heeft meer mensen met overgewicht dan het landelijk gemiddelde
Lees ook:“Op motor remmen gaat prima…….” aldus 79-jarige
Lees ook:Autorijden in de bergen
Lees ook:Kenteken op pasje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>