Nederlanders zijn slecht voorbereid op oudedag

Nederlanders zijn tweeslachtig over het pensioen. Ze beseffen wel dat pensioenstelsels onder druk staan, maar gaan er toch vanuit dat de overheid een groot deel van hun pensioen zal betalen. Ze sparen onvoldoende voor de oudedag, en voelen zichzelf dan ook slecht voorbereid. Werkende vrouwen zitten helemaal in een lastig parket. Zij bouwen vaak minder pensioen op dan hun mannelijke collega’s doordat zij vaker parttime werken. Hierdoor zijn zij nog minder goed voorbereid op het pensioen. Dit blijkt uit de 5e editie van de jaarlijkse Retirement Readiness Survey en Index waarin wordt onderzocht wat mensen wereldwijd denken en doen met betrekking tot hun pensioen en hoe landen scoren op hoe goed ze hierop voorbereid zijn. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door The Aegon Center for Longevity and Retirement.

Mike Mansfield, Manager Retirement Research bij Aegon: “Deze generatie werkenden moet wakker geschud worden. We blijven steeds langer leven, maar ons beeld van wat het betekent om gepensioneerd te zijn, is sterk verouderd.”

Vrouwen staan 1-0 achter
Werkende vrouwen zitten in een lastig parket als het om voorbereiding op de oudedag gaat. Dit komt doordat Nederlandse vrouwen vaker parttime werken, ruim twee keer zo vaak als in andere landen, en eerder bereid zijn om tijdelijk te stoppen om voor familieleden te zorgen. Dit gaat niet alleen om zorg voor de kinderen maar ook om mantelzorg – voor een van de ouders bijvoorbeeld. Op deze manier bouwen zij dus vaak minder pensioen op dan hun mannelijke collega’s. Vrouwen staan hier onvoldoende bij stil, vindt Mansfield: “Het is aan regeringen om hier creatief nieuw beleid voor te ontwikkelen, maar ook vrouwen zelf moeten mondiger worden over hun oudedagsvoorziening.”

Pensioen verlagen? Of belastingen verhogen?
Het onderzoek laat zien dat de verwachtingen wereldwijd uit de pas lopen met de steeds hardere werkelijkheid van krimpende pensioenstelsels. Wereldwijd rekenen mensen voor ongeveer de helft (46%) van hun oudedagsvoorziening op een bijdrage van de overheid. Spanjaarden lopen hierin voorop met 64%, Indiërs zijn het meest eigengereid: die verwachten slechts een overheidsaandeel van 25%. Nederlanders lopen in de middenmoot met 41%.
Nederlanders zien wel dat overheden het steeds moeilijker vinden om het pensioenstelsel overeind te houden. Toch is de steun voor hervorming beperkt: slechts 19% vindt dat hogere belastingen hiervoor geoorloofd zijn, zodat de pensioenen hetzelfde kunnen blijven. Slechts 12% vindt het geoorloofd om in de pensioenvoorziening zelf te snijden en de belastingen ongemoeid te laten. Een gemengde aanpak vindt bij 22% van de ondervraagden steun.

Pensioenleeftijd omhoog: dat nooit! Of…?
Ook vindt bijna de helft (43%) van de ondervraagde Nederlanders dat de pensioenleeftijd niet omhoog mag, ondanks de steeds langere levensverwachting. “Het idee dat we op een bepaalde leeftijd ineens volledig stoppen met werken is achterhaald. Het huidige pensioenstelsel houdt geen rekening met het feit dat we steeds langer leven na de pensioengerechtigde leeftijd. Hierdoor is dit systeem niet langer in staat om Nederlanders te voorzien in hun oudedagvoorziening”, aldus Mansfield. Hij moedigt Nederlanders daarom aan om langer te blijven werken: “Door te blijven werken zijn Nederlanders in staat om langer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook draagt dit bij aan de mentale en fysieke fitheid. Het hele concept ‘pensionado’ mag wat mij betreft de oudpapierbak in.”

Gezonde vergrijzing begint bij ons allemaal
Onze perceptie van oudere werknemers moet dan wel op de schop, zegt Mansfield. “Wij moeten het goede voorbeeld geven van hoe ouderdom gezien zouden moeten worden: actief, betrokken en constructief. Ouderen blijven natuurlijk alleen aan het werk als werkgevers bereid zijn ze een plek te geven en er plek voor ze is op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten zich realiseren dat oudere werknemers  veel te bieden hebben. Ze hebben heel erg veel ervaring en zijn relatief loyaler dan jongere werknemers.”

Sparen is absolute noodzaak
“Sparen voor het pensioen is een absolute noodzaak,” zegt Mansfield. Toch laat ook hier het onderzoek zien dat er nog een wereld te winnen valt: wereldwijd weet 32% niet of zij hun beoogde pensioen zullen halen. In Nederland is dit 34%.”

Lees ook:Nederlanders realistisch over hun pensioen
Lees ook:Vrouwen leven langer, maar doen veel minder aan pensioen
Lees ook:Vrouwen hebben zo’n 40% minder pensioen dan mannen
Lees ook:Nederlander kent zijn getal voor pensioen niet
Lees ook:Stoppen met werken na ons 65ste? Welnee!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>