Collectie Zuiderzeemuseum in beeldbank Rijksdienst

De collectie van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is sinds kort online te bekijken. De objecten worden gepresenteerd in de beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE): www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl. De afbeeldingen van circa 12.000 objecten van het Zuiderzeemuseum, die zich grotendeels in depots bevinden, zijn nu te bekijken. Op deze manier krijgen het grote publiek en culturele instellingen inzicht in de collectie en komen de verhalen van de voormalige Zuiderzee en het huidige Ijsselmeergebied bij iedereen op zijn mobiel, tablet of pc tot leven.

 

De beeldbank van de RCE biedt het Zuiderzeemuseum een betrouwbare online voorziening met goede faciliteiten. Voor de webbezoekers biedt het samenbrengen van verwante collecties nieuwe mogelijkheden. Zo komen monumenten en interieurs uit de verschillende collecties bij elkaar en zijn historische schepen en hun monumentale havens te bewonderen. Bijzonder is bovendien dat de rijkscollecties die de RCE en het Zuiderzeemuseum beheren, nu in een omgeving te doorzoeken zijn.

Nieuwe functies van de beeldbank zijn het gemakkelijk sorteren op deelcollectie of plaats, een kaart waarop de geografische locaties van de collectie-objecten worden weergegeven en de mogelijkheid tot downloaden van hogere resolutie afbeeldingen. Het aantal objecten dat het Zuiderzeemuseum toont, zal de komende tijd nog verder uitgebreid worden. Het streven is uiteindelijk tenminste de helft van de complete collectie van circa 100.000 objecten en foto’s in de beeldbank te presenteren.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het kennisinstituut voor roerend en onroerend erfgoed. Deze kennis zet de Rijksdienst in om met wetten en regels het erfgoed te beschermen en te ontwikkelen. Samen met anderen is de Rijksdienst verantwoordelijk voor de zorg van het Nederlands erfgoed boven en onder de grond en onder water. Kennis is het kapitaal van de Rijksdienst. Deze kennis is terug te vinden in boeken en in digitale middelen, maar eerst en vooral bij de mensen die bij de Rijksdienst werken.

Over de beeldbank
In de beeldbank van de Rijksdienst staan nu ongeveer 750.000 foto’s en tekeningen van gebouwd erfgoed, afbeeldingen van archeologie, maritieme archeologie en landschap. Dit beeldmateriaal werd al in de 19e eeuw belangrijk voor het documenteren van erfgoed. Het grootste deel van de foto’s in de beeldbank is echter gemaakt in de 20ste eeuw. De Rijksdienst heeft, net als zijn voorgangers, het meeste beeld zelf gemaakt of laten maken. Incidenteel verwerft de Rijksdienst beeldmateriaal van derden. Het doel is dit beeld zo veel mogelijk voor iedereen beschikbaar te stellen.

Lees ook:Nieuw fietsroute door duingebied Berkheide
Lees ook:Zuiderzeemuseum op zoek naar werken Springer
Lees ook:Leuk (met de kleinkids): Het Zuiderzeemuseum!
Lees ook:Paasplezier voor families in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Zuiderzeemuseum opent nieuwe handwerktentoonstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>