Muziek en bewegen bieden dementerende meer kwaliteit van leven

Hoe maak je contact met een dementerende ouder, grootouder of bewoner als een gesprek voeren niet meer wil? Hoe kun je ervoor zorgen dat onplezierige momenten als wassen en aankleden toch prettig en ontspannen gaan? De jongste uitgave uit de dementiereeks van Reed Business Education, Muziek en bewegen bij dementie, laat zien hoe mantelzorgers en verzorging met eenvoudige middelen kunnen bijdragen aan meer welbevinden en kwaliteit van leven: het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de huiskamer, even naar buiten.

 

 

Muziektherapie helpt onrust, agressie en ander probleemgedrag voorkomen en zorgt ervoor dat de dementerende lekkerder in zijn vel zit. Ook psychomotorische therapie heeft dat effect. Lang niet alle verpleeg- en verzorgingshuizen beschikken echter over muziek- of bewegingstherapeuten en lang niet alle bewoners krijgen een van deze therapieën aangeboden. Bovendien is een halfuurtje in de week vaak niet genoeg: thuis of op de verpleegafdeling komt het probleemgedrag weer terug. Daarom is het belangrijk dat muziek en bewegen élke dag deel uitmaken van de zorg voor mensen met dementie, als een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse zorg, stellen de auteurs Annemieke Vink, Helma Erkelens en Louwke Meinardi. Het boek Muziek en bewegen bij dementie geeft achtergrondinformatie en praktische handvatten aan mantelzorgers en verzorgenden die de kwaliteit van leven willen verbeteren.

Muziek en bewegen bij dementie is onder andere gebaseerd op het onderzoek van Annemieke Vink, psychologe en docent muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. De afgelopen jaren ontwikkelde zij samen met muziektherapeuten, verzorgenden, activiteitenbegeleiders en bewegingstherapeuten tien muziek- en bewegingsadviezen die eenvoudig toepasbaar zijn in de dagelijkse zorg thuis en in het verpleeghuis.

Het boek is verkrijgbaar via de website www.reedbusinesseducation.nl ofvia de reguliere boekhandel. Prijs: € 12,95.

Lees ook:Denkvermogen dementerende verbetert bij bewegen
Lees ook:Zondag 25 mei: Van Bach tot Bernstein met Arie Boomsma en Thierry Baudet
Lees ook:Boek: Er gaan ook dingen beter bij dementie
Lees ook:Gelukkige herinneringen bij het beluisteren van de Beatles
Lees ook:Op bezoek bij een dierbare met dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>