Senioren te oud voor een smartphone?

Doro helpt Nederlandse senioren met overstap naar smartphone

Steeds meer Nederlanders zijn in bezit van een smartphone, zo blijkt uit recent onderzoek van Telecompaper, autoriteit op het gebied van onderzoek binnen de ICT-sector. In 2016 bezit maar liefst 86 procent van de bevolking een smartphone, terwijl dat in 2015 en 2014 respectievelijk 79 procent en 70 procent betrof. Verrassend genoeg blijkt uit het onderzoek dat 55 procent van de senioren tussen de 70 en 79 jaar een smartphone bezit. Daarmee lijken steeds meer senioren in Nederland de overstap te wagen naar een smartphone.

Doro, de Zweedse fabrikant die smartphones voor senioren ontwikkelt, deed onderzoek naar de barrière die veel senioren ervaren bij de overstap naar een smartphone. De ondervraagden gaven aan angst te hebben om nieuwe technologie in gebruik te nemen. Een veel gehoord antwoord was “ik ben daar te oud voor!”. Ook vonden de senioren dat het instellen van een smartphone en verschillende gebruikersapps niet opweegt tegen het doel waar ze de telefoon voor willen gebruiken, namelijk bellen en berichtjes sturen.

Met deze kennis werd de Doro 8031 ontwikkeld. De software van deze smartphone werd zo ontworpen dat iedere frustratiedrempel wordt weggenomen. De gebruiker wordt volledig begeleid bij het instellen van de telefoon. De ‘Ik wil…’ knop, die in alle systeemapps verschijnt, laat de gebruiker bij iedere actie kiezen uit de mogelijke opties. Een foto versturen via WhatsApp? De knop ‘versturen’ begeleidt je door het proces.

Tevens ontwikkelde Doro de app ‘My Doro Manager’, waarmee de telefoon op afstand door een familielid of kennis kan worden ingesteld. Als je bijvoorbeeld vergeten bent hoe je de helderheid van het toestel moet instellen, kan iemand dat op afstand voor je regelen. Met dezelfde app kan ook de alarmknop, die zich op de achterkant van de telefoon bevindt, worden ingesteld. Zo kan met één druk op de knop een reeks aan nummers worden gebeld, totdat iemand opneemt en de noodoproep beantwoordt.

De Doro 8031 werd onlangs getest door GSMinfo en ontving 4,5 van de 5 sterren voor de gebruiksvriendelijke software.

Lees ook:Eerste senioren Smartphone in Nederland: De Doro PhoneEasy 740 brengt generaties samen
Lees ook:Leeftijd wil… meedoen aan de Smart Game!
Lees ook:My Doro Manager helpt senioren hun Doro smartphone beter te begrijpen
Lees ook:Doro komt met smartphone speciaal voor ouderen
Lees ook:Helft 75-plussers heeft geen internetaansluiting

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>