Holland, natuur in de delta – ode aan natuur, landschap en de rol van de mens

Holland, natuur in de delta is de opvolger van de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis. De hoofdpersonen zijn 5 dieren: zeearend, stekelbaarsje, bever, pimpernelblauwtje en haas. Samen vertellen zij het verhaal van de natuur, het landschap, het water en de rol van de mens. Staatsbosbeheer nodigt je uit in de gebieden waar de film is opgenomen.In deze natuurdocumentaire zien we hoe de natuur in Nederland zich heeft ontwikkeld in de loop van de geschiedenis. We zien dit uit het perspectief van verrassende dieren zoals de zeearend, de bever en de stekelbaars.

De zeearend strijkt neer in een hoge boom aan de rivier. Hier stroomt de bron van het leven voor alles wat de zeearend kent. Maar hij is hier al honderden jaren niet geweest en herkent haar nauwelijks; alles is nu anders.

 

Lang is de natuur de grootste kracht geweest in het deltagebied dat nu Nederland heet. We zien de ontwikkeling naar onze tijd, waarin we de natuur niet langer als vijand zien en zoeken naar manieren om haar immense creatieve kracht te benutten. De Hollandse natuur door de ogen van verrassende, kenmerkende dieren die de vruchtbare delta met ons bevolken. 

Naast de zeearend is dat bijvoorbeeld de bever, net als ons barrières bouwend en geulen gravend tegen het water. Maar ook de haas, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars laten ons de dynamische wereld boven en onder water zien.

Op 24 september is de film in roulatie gegaan in de bioscoop en de filmhuizen.

De dvd van de film verschijnt in de 3e week van december.

Lees ook:De stem achter Bor de Wolf en Zoef de Haas is overleden
Lees ook:Staatsbosbeheer gaat bezuinigen op natuurwebcams
Lees ook:Nieuwe webcam: Volg de Bever
Lees ook:Earth Hour verbindt miljoenen mensen, geef de aarde door
Lees ook:Nieuw TV-programma: Marc-Marie Huijbregts tussen de wilde dieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>