Helaas… we zijn geen 30 meer…

Bij de meeste bezoekers van deze blog zal het net als bij mij inmiddels alweer een tijdje geleden zijn dat ze dertig jaar oud waren. Dat is op zich helemaal niet erg, maar het betekent wel dat we met z’n allen waarschijnlijk niet meer het aller-aller-allerbeste gevoel voor getallen hebben dat we in ons leven hebben gehad. Het intuïtieve gevoel voor getallen is aanwezig bij iedereen, maar verandert met de jaren en is altijd gerelateerd aan wiskundeprestaties op school. Dat zeggen Amerikaanse wiskundigen en psychologen maandag in PNAS.

Mensen hebben hun beste gevoel voor getallen en hoeveelheden rond hun dertigste levensjaar. Voor die tijd is het nog in ontwikkeling, en na die tijd neemt het langzaam af door de ouderdom. De Amerikanen zeggen dat na het testen van het numerieke gevoel van 10.000 mensen tussen de 11 en 85 jaar. Ze gebruikten hiervoor opdrachten die de deelnemers via internet konden uitvoeren. Een testje liet bijvoorbeeld een grijs vlak zien met blauwe en gele stippen, waarbij de vraag was of er meer gele of meer blauwe stippen te zien waren. Het patroon en de grootte van de stippen maakt deze vraag moeilijker of makkelijker.

Naast de leeftijdsgebonden piek vonden de onderzoekers ook dat er altijd een relatie is tussen de wiskundige prestaties op school en de score door het leven heen; betere prestaties op school blijven het hele leven zichtbaar.

Lees ook:Oprah Winfrey is in opperste verrukking na de verkiezing
Lees ook:Studiebol van 91 jaar
Lees ook:Grotere kans dat je ijsvogels spot in je tuin!
Lees ook:Arnhemmer wint 2 keer loterij in 1 week
Lees ook:Chips eten is niet langer ongezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>