Blijf je blaas de baas

Niet fijn om te hebben een blaasontsteking. En negen van de tien keer overkomt het je in het weekend. “Even” snel je eigen huisarts bezoeken is dan niet mogelijk. Hopelijk is een huisartsenpost dan dichtbij, want je kunt het flink benauwd hebben op die momenten. En de boosdoener van dit alles is niets en niemand minder dan de Escherichia Coli-bacterie. En waar komt die dan wel vandaan….?

Niets mis met deze bacterie, het zit bij iedereen in de dikke darm doet daar zelf nuttig werk: het remt de groei van schadelijke microorganismen in de darmen. Totdat het buiten de darm komt, dan wordt het minder leuk. De bacterie gaat zich dan hechten aan het slijmvlies van de urinewegen. En door de kleine uitsteeksels aan de celwand van de bacterie, hecht deze zich als klittenband vast.

Als de bacteriën eenmaal in de vagina zijn terechtgekomen, betekent dat niet automatisch dat je blaasontsteking krijgt. Dat hangt af van je weerstand. Is deze goed, dan is het lichaam sterker dan de bacterie. Is de weerstand laag, dan slaat de bacterie toe.

Blaasontsteking komt vooral bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen het krijgen. De bacteriën hebben in dat geval de prostaat geïnfecteerd. Vrouwen lopen vijftig keer zoveel risico op het krijgen van een blaasontsteking, omdat bij vrouwen de vagina en de anus dicht bij elkaar liggen.

Hierdoor kunnen bacteriën uit de darm eenvoudig bij de vagina komen en het slijmvlies besmetten. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis waardoor bacteriën makkelijk binnendringen.

Door goed ‘uit te plassen’ wordt de blaas geleegd, waardoor er geen bacteriën achterblijven die zich kunnen vermenigvuldigen. Maar hoe lang u ook op het toilet blijft zitten, er blijft altijd zo’n 20 ml urine achter.

Omdat het plassen zoveel pijn doet, is de verleiding groot om minder te gaan drinken. Probeer toch te blijven drinken, om bacteriën die in de blaas achter blijven, zoveel mogelijk ‘weg te spoelen’.

Drink geen dranken die veel suikers bevatten, daar is de E.coli bacterie gek op.

Ga zo snel mogelijk na de seks naar het toilet.

Veeg na het toiletbezoek van voor naar achteren. Door andersom te vegen bestaat de kans dat bacteriën rondom de anus naar de vagina worden overgebracht.

En cranberry’s eten, die helpen echt! Dit besje legt een soort filmlaagje op het slijmvlies van de blaas, waardoor de bacterie zich niet kan nestelen.

bron: de telegraaf

Lees ook:Hoe je een blaasontsteking kunt voorkomen
Lees ook:Kun je een blaasontsteking voorkomen?
Lees ook:Voorkom een blaasontsteking in het buitenland!
Lees ook:Tips om urinweginfectie te voorkomen
Lees ook:Effectief middel tegen blaasontsteking zonder antibiotica

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>