Je grijze lokken zijn een mogelijke afweer tegen kanker

De eerste grijze haren…. niet iets waar je op zit te wachten. De enige redding is je haar laten kleuren, want één ding staat als een paal boven water: eenmaal grijs is voor altijd grijs. Er is geen weg terug. Maar er is ook iets positiefs te melden over grijs haar volgens Japanse onderzoekers….

Ze zouden een mogelijk afweer tegen kanker kunnen zijn. Cellen, melanocyten genoemd, produceren pigment aan het haar. Het aantal pigment wordt op peil gehouden door die stamcellen. Het haar wordt grijs naarmate er minder cellen worden aangemaakt. Wat daar de oorzaak van is, hebben onderzoekers bij experimenten met muizen aan de Japanse universiteit vastgesteld.

De muizen kregen radioactieve stralen en chemicaliën toegediend. Na de behandeling produceerden de dieren minder melanocyten, gewoonweg omdat er te weinig overbleven om nieuwe aan te maken. De haren van de muizen verloren daardoor ook alle pigment en werden grijs.

Onderzoeker David Fisher stelt in de New Scientist dat het experiment erop wijst dat grijze haren het resultaat zijn van een proces dat kanker voorkomt door beschadigde stamcellen uit te schakelen. Eén van de voordelige effecten is de verwijdering van potentieel gevaarlijke cellen die kunnen leiden tot het beginstadium van kanker.

Lees ook:Einde aan tijdperk waarin we grijs worden…
Lees ook:Grijs haar: wanneer, waarom, waardoor?
Lees ook:Grijs haar is hartstikke “in”
Lees ook:Revolutionaire ontdekking voor het bestrijden van grijze haren
Lees ook:Grijze haardos door zorgen? Onzin!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>