Dus daardoor ontstaat Alzheimer!

Ik wil niet te stereotype posten hier op 50-plus, maar ja…nieuws over Alzheimer kan ik natuurlijk niet links laten liggen… Daar gaat ie dus weer! Alzheimerpatiënten kampen met eiwitafzettingen, of ‘plaques’, in hun hersenen die voor een groot deel bestaan uit het eiwit APP (amyloïde precusor proteïne). Dat eiwit krijgt vaak een hoofdrol toebedeeld in het ontstaan van Alzheimer, maar die functie was onbekend, zo berichtte NRC Handelsblad vandaag.De werking is eindelijk opgehelderd: het gaat om een enzym dat schadelijke ijzerionen omzet in een voor de hersenen onschadelijke vorm. “Voor onderzoekers van de universiteit van Melbourne die hun vondst over de werking van APP gisteren publiceerden (Cell, 17 september), vielen na meer dan tien jaar onderzoek veel puzzelstukjes op hun plaats”, luidt het. Volgens de wetenschappers begint de ziekte met een ontregelde stofwisseling van zink en ijzer.
Zinkionen blokkeren de werking van APP. Daardoor worden schadelijke ijzerionen (Fe2+) niet meer weggewerkt. Die hopen zich op binnen de hersencellen, wat de cellen fataal wordt. Tegelijkertijd wordt het geblokkeerde APP afgebroken en opgeslagen als vers plaque-eiwit. In die groeiende plaques hopen zich vervolgens zinkionen op.
Door de verhoogde zinkconcentratie in de buurt wordt nog meer APP stilgelegd. De cellen reageren daarop door steeds nieuw APP aan te maken. Zo ontstaat een zichzelf versterkend proces, waarmee de onderzoekers het sluipende verloop van de ziekte van Alzheimer verklaren.

Lees ook:Alzheimer mogelijk eerder zichtbaar
Lees ook:Een nachtje doorhalen vergroot je kans op Alzheimer
Lees ook:Eiwit in hersenvocht kan wijzen op vroege fase alzheimer
Lees ook:Granaatappelsap bij ziekte van Alzheimer
Lees ook:Alzheimer al heel vroeg op te sporen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>