Lichaamsbeweging kan dementie afremmen

Iedereen is wel eens wat kwijt, bijvoorbeeld de huissleutels of zijn bril. En dat iemand zich even niet kan herinneren waarvan hij die persoon toch kent, is ook gewone vergeetachtigheid. Het wordt zorgelijker wanneer iemand niet meer weet dát hij een persoon ergens van kent. Geheugenverlies dat verder gaat dan gewone vergeetachtigheid kan een signaal zijn van dementie. Dat willen we niet en om dat te voorkomen is het goed om te bewegen. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de juiste lichaamsbeweging het risico op dementie sterk doet afnemen. Ook voor licht demente mensen is beweging een goed idee, want sporten kan de ziekte afremmen.Volgens onderzoekers van de Maya Clinic is er een sterke link tussen fysieke beweging en het behoud van je cognitieve vaardigheden. Daarom mag sporten niet over het hoofd gezien worden bij het voorkomen en de behandeling van dementie.

“Door alle studies over beweging en onze hersenen naast elkaar te plaatsen, zijn we tot de conclusie gekomen dat lichaamsbeweging kan helpen in de strijd tegen dementie”, zegt neuroloog J. Eric Ahlskog. “Sporten heeft een goed effect op de samenhang van ons brein én doet onze hersenen beter werken”, weet hij.

Volgens de onderzoeksgroep is het wel noodzakelijk dat je kiest voor de juiste fysieke activiteit. “Het moet gaan om beweging die je hartslag doet stijgen en je lichaam meer nood doet krijgen aan zuurstof”, weet Dr. Ahlskog. Goeie voorbeelden zijn wandelen, fitnessen of zelfs het harken van gevallen bladeren in de herfst.

Hoewel verder onderzoek zeker aangewezen is, raden de onderzoekers iedereen aan om voldoende te sporten. Ook wanneer je al cognitieve problemen hebt, is het volgens hen nog niet te laat om er iets aan te doen.

 

Bron: HLN

Lees ook:Dr. Kawashima’s “Brain Training” houdt je brein helemaal niet jong!
Lees ook:Geheugen al op 45-jarige leeftijd achteruit
Lees ook:Sportdrankjes geven je lichaam geen extra energie
Lees ook:Floss je tanden en voorkom dementie
Lees ook:Ook 50-plussers moeten zich zorgen maken over dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>