Voorkom darmkanker met gember

Nieuw onderzoek toont aan dat gember een rol kan spelen in de preventie van darmkanker. Het is dus nog gezonder dan we al dachten! Eerdere onderzoeken lieten al zien dat gember de vorming van tumors kan helpen voorkomen, als muizen of ratten bloot worden gesteld aan een chemische stof die darmkanker veroorzaakt. Het onderzoeksteam van de University of Michigan wilde kijken of deze resultaten ook van toepassing zijn op mensen. Tijdens het onderzoek slikten 30 gezonde volwassenen gedurende vier weken dagelijks een gembersupplement of een placebo. Volgens onderzoeker Suzanna Zick staat de hoeveelheid gember die de proefpersonen kregen gelijk aan 2 eetlepels gemalen gemberwortel.“Dit is geen hoeveelheid die mensen in de Westerse wereld dagelijks eten, maar in landen als India en China komen ze wel aan deze hoeveelheid.”, aldus Zick. En daar komt darmkanker relatief minder voor.  Wel is het zo dat het Aziatische eetpatroon ook vaak meer groenten en vezels bevat en minder rood vlees. “Het zal dus niet alleen de gember zijn die het voedingspatroon gezond maakt. Voor, tijdens en na de studie werd bij de deelnemers weefsels afgenomen uit de darm. “De gember vermindert het aantal ontstekingsremmende markers in het darmweefsel.”, legt Zick uit. “Er is dus sprake van minder ontstekingen. En uit eerdere onderzoeken weten we dat chronische ontsteking in het darmweefsel sterk in verband staat met de vorming van kanker.”Ook andere wetenschappers zijn enthousiast over de bevinding van de University of Michigan. De resultaten zijn echter pas eerste aanwijzingen. Het onderzoek zal eerst op grotere schaal uitgevoerd moeten worden voordat we massaal gember gaan eten om darmkanker te voorkomen.

Daarbij bracht het slikken van gember ook een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Lees ook:Appels beschermen tegen darmkanker
Lees ook:Darmkanker opgespoord door bevolkingsonderzoek bij 2500 mensen
Lees ook:Minder kans op darmkanker
Lees ook:Verlaag het risico op darmkanker
Lees ook:Gember als wapen in de strijd tegen diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>