Meer opvliegers als je rookt

Tijdens een etentje zit je lekker te keuvelen en een wijntje te drinken. Uit het niets word je overvallen: je begint te transpireren, je hart klopt sneller en je gezicht en hals worden zo rood als een tomaat. Na een paar minuten is het over, maar je shirt en de rug van de stoel zijn al doorweekt van het zweet. Je had een opvlieger! En als je rookt zijn de symptomen nog erger concludeerden onderzoekers van de University of Pennysylvania.Eerder onderzoek liet al zien dat roken leidt tot een vroegere overgang. Naar de invloed van roken op opvliegers was nog niet eerder onderzoek gedaan.
“We hadden al verwacht dat roken een toename in opvliegers zou veroorzaken”, vertelt onderzoeker Samantha Butts. “Maar bij rokers die genetisch gevoeliger zijn voor gifstoffen uit de omgeving, brak het zweet nog vaker uit.” Butts hoopt dat dit voor vrouwen een extra motivatie vormt om te stoppen.

Samen met haar collega’s volgde Butts bijna 300 vrouwen gedurende tien jaar. Aan het begin van de studie was nog geen van hen in de overgang. Bloedwaarden, leefstijl, overgangsklachten en gezondheid werden bijgehouden.

Het effect van de genen en het rookgedrag op de opvliegers was het sterkst bij donkere vrouwen. Rokende Afro-Amerikaanse vrouwen ervaarden 84 procent vaker opvliegers dan niet rokers. Bij blanke vrouwen was dit 56 procent. Bij rokende vrouwen met de specifieke genen was de kans op opvliegers 21 keer zo groot. Voor deze vrouwen, die extra gevoelig zijn voor gifstoffen in de omgeving, kan ook meeroken de kans op opvliegers vergroten. Evenals andere vervuilende stoffen in de lucht.

 

Bron: gezondheidsnet

Lees ook:Grotere kans op hartziekten en een beroerte bij vervroegde overgang
Lees ook:Te laat voor ons: op tijd stoppen met roken kan 9 levensjaren schelen
Lees ook:Stoppen met roken heeft op elke leeftijd grote voordelen
Lees ook:Opvliegers? Aan de soja!
Lees ook:Ga opvliegers te lijf met antidepressiva

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>