Exploderende groei onder 50-plussers met HIV

Oudjes met hiv; het gaan er steeds meer worden. Alleen al in Afrika verdrievoudigt het aantal hiv-patiënten die ouder zijn dan 50 jaar tussen nu en 2040. Bij voortzetting van de huidige omstandigheden zal het aantal 50-pluspatiënten stijgen van 3 miljoen in 2011 naar 9 miljoen in 2040, zo concluderen onderzoekers van onder meer het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS. En dat is – zo weten inmiddels ook allemaal wel – een behoorlijke kostenpost (hoe cru dit ook klinkt, want natuurlijk is het meer dan fijn dat je aan AIDS niet meer zo snel dood gaat). ‘Eigenlijk hebben we goed en slecht nieuws”, zegt onderzoeker Jan Hontelez van de afdeling Maatschappelijke Gezondheid van het Erasmus MC in Rotterdam. ‘Hiv is niet langer altijd dodelijk, maar een chronische ziekte geworden. Door medicijnen leven besmette mensen langer en zijn ze minder besmettelijk’, luidt het goede nieuws. ‘Maar de verwachte vergrijzing van mensen met hiv legt een groter beslag op de zorgvoorzieningen”, zo omschrijft Hontelez het slechte nieuws. Van de 34 miljoen mensen die wereldwijd met hiv geïnfecteerd zijn, wonen er 23 miljoen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In 2040 zal 28 procent van de besmette mensen ouder zijn dan 50 jaar, nu is dat 13 procent. ‘In landen waar de medicijnen het eerste beschikbaar kwamen, verwachten wij ook de grootste vergrijzing van de epidemie. In bijvoorbeeld Kenia en Tanzania zal in 2040 rond de helft van de patiënten ouder zijn dan 50 jaar”, aldus de onderzoeker.
Door die vergrijzing verwachten de onderzoekers dat meer patiënten last gaan krijgen van ouderdomsaandoeningen zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Hiv-patiënten zijn daar sowieso ontvankelijker voor als gevolg van de behandeling.

Lees ook:Drie keer zoveel Alzheimerpatiënten in 2050
Lees ook:Onder het mes? Liever niet op donderdag/vrijdag!
Lees ook:Lefgozers gezocht!
Lees ook:Dementie? Bewegen kan zeer heilzaam zijn
Lees ook:Een volk sterft uit: ‘over duizend jaar zijn er geen Japanners meer’

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Exploderende groei onder 50-plussers met HIV

 1. john

  Het hiv-virus is een zeer zwak z.g. passenger-virus, dat gemakkelijk door een gezond immuunsysteem, zonder medicijnen, onschadelijk gemaakt kan worden. Mensen krijgen aids, niet door het hiv-virus maar door andere oorzaken zoals chronisch slechte voeding, vaccinaties, anti-biotica kuren, drugs, stress, alcohol en benzeen-derivaten. De huidige anti-virale medicatie die artsen voorschrijven, zijn feitelijk een combi van chemokuur en anti-biotica en zijn op lange termijn ziekmakend en zelfs dodelijk. Artsen die dit langdurig voorschrijven zouden strafrechtelijk dienen te worden vervolgd wegens moord. De hele hype rond een “hiv-epidemie” is een grote zwendel, ingegeven door winstbejag, opgezet door BigPharma. De zg. hiv-test is een proteïne-anti-stoffen test en zegt niets over de aanwezigheid van een virus in het bloed en kan derhalve niet als doorslaggevend worden beschouwd.

    /   Reply  / 
  1. Pieter

   Wat een foutieve en misleidende informatie. Vriendelijk verzoek aan de blogger om deze reactie te verwijderen, al was het maar om te voorkomen dat mensen deze nonsens gaan geloven.

     /   Reply  / 
 2. Fred

  “Exploderende groei onder 50-plussers met HIV” deze titel zegt dat mensen boven de 50 met HIV steeds langer worden. De titel moet natuurlijk zijn:

  “Exploderende groei HIV bij 50-plussers”

    /   Reply  / 
 3. PERTEROLA

  boeiend deze opmerking !!

    /   Reply  / 
 4. PERTEROLA

  Geeft in ieder geval een substantiele AOW/pensioen besparing….

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>