Het tekenseizoen is weer aangebroken!

Deze periode van het jaar is het is enorm belangrijk dat je jezelf regelmatig en nauwkeurig controlerert op tekenbeten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verwacht dat deze maand rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Aangezien ongeveer 3% van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, kunnen er deze maand duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen. Uit een enquête blijkt dat maar een derde van de mensen zichzelf op tekenbeten controleert na een bezoek aan het groen. Ben je toch gebeten door een teek? Verwijder deze zo snel mogelijk om de kans op de ziekte van Lyme te verkleinen. Via Tekenradar.nl kun je je  vervolgens aanmelden voor een onderzoek naar tekenbeten van het RIVM en de Wageningen University.

 


Tijdens de vakantieperiode trekken veel mensen de natuur in. Ook verblijven mensen vaker en langer in de tuin. Daardoor is de komende periode voor veel mensen de kans groter om een teek tegen het lijf te lopen. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Uit een recente enquête uitgevoerd door Wageningen University onder 571 personen (47% man en 53% vrouw) blijkt dat 60% van de mensen die gemiddeld wekelijks of vaker in een natuurgebied komt verwacht dat ze dit jaar een tekenbeet op zullen lopen. Eén op de vier mensen acht de kans klein. Driekwart van deze groep mensen heeft ooit al eens een tekenbeet opgelopen. Van de mensen die minder dan eens per week in een natuurgebied komt, denkt 70% dat de kans op een tekenbeet in het komende jaar klein is. Van deze groep geeft toch 56 procent aan dat ze ooit wel eens een tekenbeet hebben opgelopen.

Om je kleinkinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control. In deze game maak je via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten.

Lees ook:Teken komen steeds vakeer in tuinen voor (filmpje)
Lees ook:RIVM verwacht veel tekenbeten deze zomer
Lees ook:“week van de teek” wijst op gevaren teken
Lees ook:Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend
Lees ook:De keerzijde van deze mooie lentedag: de teek is weer actief!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>