Fabels en feiten over urine

Ongeveer 13 procent van de volwassenen moet ‘s nachts uit bed om te plassen,  een veel voorkomend urologisch verschijnsel, genaamd nycturie. Zowel mannen als vrouwen kunnen er op elke leeftijd last van krijgen. Het probleem neemt toe naarmate je ouder wordt. Vooral tussen het 50e en 70e levensjaar nemen de nachtelijke uitstapjes toe; tot 22 procent bij mannen en 43 procent bij vrouwen. Over het algemeen komt nycturie vaker voor bij vrouwen ouder dan 55 jaar met gezondheidsproblemen. Moet je je zorgen maken? Het kan ook simpel komen door te veel drinken. Het kan ook door andere gezondheidsproblemen komen, zoals bijvoorbeeld diabetes of nierproblemen. Een bezoekje aan de dokter is aan te raden.

Nog meer feiten en fabels over urine…… gezondheidsnet nam je plas onder de loep!

Van asperges gaat je plas stinken
Feit. Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Of je plas gaat stinken of niet is genetisch bepaald. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Bij roze plas moet je de dokter bellen
Feit. Je urine kan roze kleuren als je rode bietjes of rode kool hebt gegeten. Vitamines of medicijnen kunnen je urine neon kleuren, rood of roze kan een teken zijn van bloed in je plas. Het kan wijzen op een ontsteking of een nieraandoening. Maar het hoeft niet zorgwekkend te zijn. De oorzaken ervan kunnen zo gevarieerd zijn dat het altijd verstandig is contact met je huisarts op te nemen.

Plasangst bestaat niet
Fabel. Er zijn mensen die moeite hebben of angstig zijn om te plassen en dan vooral in het bijzijn van anderen. Dit wordt plasangst of paruresis genoemd. Ook wordt er wel gesproken over ‘een verlegen blaas’. Het is een fobie die bestaat uit angst voor en het vermijden van openbare toiletten en een onregelmatige controle over de blaas. Met behulp van gedragstherapie kunnen mensen hun plasangst overwinnen.

Als plassen pijn doet, moet je altijd naar een dokter
Feit. De meeste mensen denken dat pijn bij het plassen wijst op een urineweginfectie, maar er kunnen meer oorzaken zijn. Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen pijn of een brandend gevoel veroorzaken. Ook kunnen het nierstenen of een blaasontsteking zijn.

Plassen na seks helpt een blaasontsteking voorkomen
Feit. Urineren na de seks zorgt ervoor dat bacteriën worden weggespoeld. Plas ook altijd goed de blaas leeg en wees hygiënisch. Was je niet met agressieve zeep, maar alleen met water. Er zijn vrouwen die bij een nieuwe partner vaker last hebben van een blaasontsteking na het vrijen. Dit kan zijn omdat je moet wennen aan de bacteriën van de nieuwe liefde. Ook heb je in het begin van een relatie vaker en heftigere seks.

Zes tot acht keer per dag naar de wc
Feit. Gemiddeld gaan de meeste mensen zo’n zes tot acht keer per dag naar het toilet. Hoe vaak je gaat, is natuurlijk afhankelijk van hoeveel vocht je drinkt op een dag. Als je constant het gevoel hebt dat je moet plassen en je drinkt niet veel of meer dan normaal dan kan het andere oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld een overactieve blaas, diabetes of bij mannen een prostaatvergroting.

Lees ook:Zittend of staand plassen….. wat is beter?
Lees ook:Kun je een blaasontsteking voorkomen?
Lees ook:Lastig hoor, midden in de nacht je bed verlaten om te plassen
Lees ook:Hoe gezond zijn asperges en waarom gaat je urine er anders van ruiken?
Lees ook:Als het Nederlands elftal voetbalt, plast Nederland niet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>