Waarom vrouwen een hoger risico hebben te overlijden aan een hartaanval…

Pijn op de borst? Hartproblemen! Dat is toch vaak het eerste wat we denken. Maar één op de vijf vrouwen onder de 55 jaar ervaart dit symptoom echter niet bij een hartaanval, zo blijkt uit een onderzoek aan het McGill University Health Centre. “Bij een hartaanval moeten we niet langer alleen maar denken aan een oudere man die naar zijn borst grijpt”, altijd onderzoeker Louise Pilote. En ik vrees dat we dat nog wel veel en veel te veel doen. Iets wat hele nare gevolgen kan hebben…“Pijn op de borst, leeftijd en geslacht niet langer de definitie van een infarct bepalen. Ons onderzoek laat zien dat jonge mensen en vrouwen die bij de eerste hulp komen met symptomen als zwakte, ademhalingsproblemen en een versnelde hartslag ook een hartaanval kunnen hebben als er geen sprake is van pijn op de borst.” Bij vrouwen onder de 55 jaar wordt steeds vaker de verkeerde diagnose wordt gesteld. Daardoor hebben zij een hoger risico op overlijden. Zeker omdat bij een acute hartaanval elke seconde telt. Pilote: “Pijn op de borst is het hoofdsymptoom is van een hartaanval, maar zeker niet het enige.”
Voor het onderzoek bestudeerde Pilote samen met haar collega’s de gegevens van meer dan duizend jonge patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen met een acuut coronair syndroom (verzamelnaam voor myocardinfarct en angina pectoris). Vrouwen ervoeren minder vaak pijn op de borst dan mannen, maar dit had geen invloed op de ernst van de hartaanval.

Lees ook:Een hartinfarct is niet een “typisch mannen-ding”
Lees ook:Vrouwen hebben meer last van pijntjes dan mannen
Lees ook:Vrouwen wachten bij pijn op de borst te lang met doktersbezoek
Lees ook:Zo herken je een hartaanval, de meest voorkomende symptomen
Lees ook:9 oorzaken van pijn op de borst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>