Hond houdt gezondheid van de oudere mens in de gaten

De stemming van de hond zegt iets over het welzijn van opa, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Newcastle. Ze gebruikten bewegingssensoren om het gedrag van verschillende rassen honden zowel buiten als binnen in de gaten te houden. Op basis van de bewegingen van het dier konden ze onder meer vaststellen of het dier ziek of verveeld was. de onderzoekers denken dat ze op dezelfde manier namelijk ook te weten kunnen komen hoe het met het baasje gaat. En dat is met name handig wanneer dat baasje wat ouder is. “Een groot deel van ons onderzoek is gericht op het ontwikkelen van intelligente systemen die oudere mensen kunnen helpen om langer zelfstandig te wonen,” vertelt onderzoeker Cas Ladha.Is dat even handig? De hond als sensor voor de lichamelijke gezondheid van opa of oma! Aanschaffen zo’n dier. “Het ontwikkelen van een systeem dat de familie en verzorgers gerust stelt als het gaat om het welzijn van een oudere, zonder dat het een inbreuk op de privacy van de oudere is, is lastig.” Het monitoren van de hond kan een oplossing zijn. “Het idee hierachter is dat het ons in staat stelt om mensen discreet te ondersteunen zonder dat we daarvoor camera’s nodig hebben.” De onderzoekers hebben goede hoop dat de hond ze werkelijk kan vertellen hoe het met opa of oma gaat. “Een hond is fysiek en emotioneel afhankelijk van zijn baasje en dat betekent dat zijn welzijn hoogstwaarschijnlijk het welzijn van het baasje reflecteert en veranderingen – er wordt bijvoorbeeld minder met de hond gewandeld of de hond krijgt niet regelmatig eten of de hond vertoont simpelweg gedrag dat erop wijst dat hij ongelukkig is – kan een indicatie zijn voor de familie dat een ouder familielid  hulp nodig heeft.”

Lees ook:Vetrollen redden hond
Lees ook:Hondje al zes jaar niet weg te slaan van graf baasje
Lees ook:EH… Politie wanhopig door poepende hond
Lees ook:Met je hond de wereld rond……..
Lees ook:Wat als je partner meer van de hond of kat houdt?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>