Maatregel voor 2014: sterftecijfers ziekenhuizen verplicht op internet

Vanaf 1 maart 2014 moeten alle ziekenhuizen in Nederland op de website melden hoeveel patiënten in het ziekenhuis zijn overleden. Het gaat om zowel de gemiddelde sterftecijfers als de cijfers per patiëntgroep(*). De getallen moeten ook aangeleverd worden aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zo heeft de NZa maandag gemeld. Deze kan ook sancties opleggen als ziekenhuizen zich er niet aan houden. Veel ziekenhuizen maken al enkele jaren gemiddelde sterftecijfers bekend, maar de specifieke cijfers worden door slechts een handjevol naar buiten gebracht. Op verzoek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet dit vanaf volgend jaar uitgebreider en is het ook niet meer vrijwillig.
(*) Ieder ziekenhuis moet uiterlijk 1 maart aangeven hoeveel mensen er in 2012 in de instelling zijn overleden aan bijvoorbeeld maagkanker, leukemie, diabetes, nierfalen of een heupfractuur.

Lees ook:Zo kies jij eenvoudig het allerbeste ziekenhuis uit!
Lees ook:Keurmerk voor ziekenhuizen, ontwikkeld door ouderen
Lees ook:Delier grote bedreiging oudere patiënt
Lees ook:Geen hogere premie voor rollatorgebruikers
Lees ook:Beter een Big Mac dan ziekenhuiseten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>