Al lachend hou je je geheugen op peil!

Goed nieuws voor de lachebekjes van deze wereld: Lachen heeft namelijk een positieve uitwerking op het geheugen van ouderen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Als mensen van rond de zeventig jaar naar een komische video kijken, maken ze daarna minder van het stresshormoon cortisol aan. De ouderen presteren daardoor beter bij geheugentesten dan leeftijdsgenoten die niet naar humoristische beelden hebben gekeken.

Bij het onderzoek maakten twee groepen poefpersonen een uitgebreide geheugentest. De ene helft had eerst een komische video van twintig minuten bekeken, de andere groep kreeg de video niet te zien. Vervolgens werd ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol in kaart gebracht bij de de deelnemers aan het experiment. De leeftijd van alle proefpersonen lag rond de zeventig jaar.Volgens hoofdonderzoeker Lee Berk bestaat er een verband tussen de aanmaak van cortisol en geheugenprestaties van mensen. “Hoe minder stress je hebt, hoe beter je geheugen functioneert”, verklaart hij op nieuwssite Physorg.com. “Humor zorgt voor een vermindering van de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol die het geheugen verslechteren. Maar het leidt ook tot verlaging van de bloeddruk en stemmingsverbeteringen”, aldus Berk. “Lachen is dus niet alleen een goed medicijn, het is ook een geheugenversterker die bijdraagt aan je levenskwaliteit.”

Lees ook:Geheugenverlies door stress…
Lees ook:Teflonbaby….. een nieuw boek van Marjan Berk
Lees ook:Doktersvoorschrift: meer lachen!
Lees ook:Buikvet verhoogt kans op depressie bij ouderen
Lees ook:Waarom je vaker zou moeten lachen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>