Bizar: auto speelt reddende engel bij hartaanval

Voor veel mensen die zelf weleens een beroerte hebben gehad, of die iemand in de directe omgeving hebben die dat ooit heeft gehad is het een grote angst: onwel worden als er niemand bij is, bijvoorbeeld in de auto. Goed nieuws: de nieuwe VW Passat is ‘s werelds eerste auto die zelf stopt als de bestuurder onwel wordt. Emergency Assist noemt de autofabrikant het opzienbarende systeem, dat de controle over de auto volledig overneemt, zodra de bestuurder daar zelf niet meer toe in staat is. Zodra de bestuurder het gaspedaal en het stuur niet meer lijkt te bedienen, wordt hij eerst gewaarschuwd met een piep en een knipperend icoontje

Volgens Volkswagen is dit de reddende engel in situaties waarbij de automobilist bijvoorbeeld een hersenbloeding of hartaanval krijgt. Als de auto niet meer wordt bestuurd, ontstaan er vaak ongevallen waarbij niet alleen het slachtoffer zelf, maar ook het overige verkeer groot gevaar loopt. Zodra de bestuurder het gaspedaal en het stuur niet meer lijkt te bedienen, wordt hij eerst gewaarschuwd met een piep en een knipperend icoontje. Reageert hij daar niet op, dan trapt de computer kort en hevig op de rem, om de bestuurder eventueel wakker te schudden. Reageert die vervolgens nog niet, dan neemt de auto de controle over. Hij zet de paniekverlichting aan, gaat steeds langzamer rijden en maakt een licht slingerende beweging binnen de eigen rijstrook. Opdat het overige verkeer duidelijk ziet dat er iets mis is. Uiteindelijk zet de auto zichzelf helemaal stil, nog steeds in dezelfde rijstrook. Dankzij e-Call (binnenkort verplicht in alle auto’s in Europa) kan hij zelf de 112 alarmcentrale waarschuwen met gegevens over de noodsituatie en de precieze locatie van de auto.

‘Hiermee nemen we een voorschot op de zelfrijdende auto,’ vertelt Dirk Nessenius, de technisch projectleider van de nieuwe Passat. ‘We willen dat andere weggebruikers, maar ook overheden, eraan gaan wennen dat auto’s uiteindelijk helemaal zelfstandig zullen gaan rijden.’ De nieuwe VW Passat is vanaf november in Nederland te koop. Prijzen zijn nog niet bekend.

Lees ook:Kijk eens, parkeren zonder handjes…
Lees ook:Tips om de auto bij vriesweer probleemloos te starten
Lees ook:‘Roken in de auto zou strafbaar moeten zijn’
Lees ook:Bewijs dat je soms echt te oud bent om te rijden?
Lees ook:50-plusser garant voor 70% verkoop nieuwe auto’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>