Stijging van 334% dementerenden in Zeewolde

Toe maar! Het aantal mensen met dementie stijgt tot aan 2040 het hardst in Zeewolde, namelijk met 334 procent. 334%! Dat is veel! En helemaal als je het afzet tegen het landelijke percentage van 110%. Ook in Almere en het Brabantse Haaren is de stijging fors met respectievelijk 295 en 283 procent.  De bovengemiddelde stijging van een aantal gemeenten wordt veroorzaakt door de samenstelling van de bevolking, zegt een woordvoerder van Alzheimer Nederland. “Tegen die tijden wonen er relatief veel 65-plussers in sommige gemeenten. Zij lopen een groter risico om dement te worden. Vanaf je 90e heb je bijvoorbeeld 40 procent kans om alzheimer te krijgen.”In Eindhoven (52 procent), Hilversum (49) en Rozendaal (41) is de stijging het minst groot. De verzorging van dementerende mensen wordt vanaf 2015 nog meer aan gemeenten uitbesteed. “Dat betekent ook een grotere impact op mantelzorgers.”
Uit eerder onderzoek van het Nivel en Alzheimer Nederland bleek dat mantelzorgers het moeilijk hebben om de zorg voor dementerende mensen vol te houden. Ze komen weinig aan hun eigen leven toe, voelen zich onder druk staan en maken zich continu zorgen om degene voor wie ze zorgen.

Lees ook:Ridderorde trekt ten strijde voor mantelzorgers
Lees ook:Alzheimer stel je niet uit door geheugentraining
Lees ook:Schokkende onderzoek-uitkomsten: ‘Tienduizenden dementerenden ondervoed’
Lees ook:Vakantiecheque voor mantelzorgers
Lees ook:Dementia-app biedt hulp aan mantelzorger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>