Groot gevaar voor ouderen: ondervoeding

Eén op twee ouderen die in een ziekenhuis opgenomen worden voor een operatie, loopt een hoog risico op ondervoeding. Ook in rusthuizen en in de thuiszorg lopen ouderen dit risico, zo stelde Bart Geurden (UZA/UAntwerpen) vast in zijn doctoraatsonderzoek. Dit zal dus ongetwijfeld ook voor Nederland gelden, of is dat een verkeerde aanname? Er wordt te weinig gescreend op ondervoeding. Daardoor blijft dit vaak onbehandeld met een langere herstelperiode en complicaties tot gevolg.Ondervoeding komt in toenemende mate voor bij ouderen en is meestal gerelateerd aan ziekte. Ondervoede ouderen hebben een tekort aan energie, eiwitten en andere voedingstoffen. Als ze in een ziekenhuis worden opgenomen, herstellen ze langzamer en ontwikkelen ze vaak meer complicaties, waardoor ze langer in het ziekenhuis moeten verblijven.
De studie ging zowel in ziekenhuizen, als in de thuiszorg en in rust- en verzorgingstehuizen na wat het risico op ondervoeding bij ouderen is. Bij 29% van de zelfstandig thuiswonende ouderen die beroep doen op thuisverpleging, werd een hoog risico op ondervoeding vastgesteld. Deze patiënten hebben meer eetproblemen, zoals moeilijkheden met kauwen of slikken, en verlies van eetlust.

Lees het gehele artikel hier.

Lees ook:Ondervoede ouderen gebaat bij eenvoudige voedingstherapie
Lees ook:Weinig bekend over ouderen en ondervoeding
Lees ook:Voedingstherapie helpt voor ondervoede ouderen
Lees ook:Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis prikkelt tot verbetering
Lees ook:Extra aandacht voor ouderen op Spoedeisende Hulp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>