Leef langer, drink de helft aan bier

Slecht nieuws voor veel mannen: Door je wekelijkse consumptie van bier of wijn te halveren, kun je je risico op 11 verschillende chronische ziekten aanzienlijk beperken en zo vroegtijdige sterfte voorkomen. Dat ontdekten Britse wetenschappers. En dat vinden de mannen misschien wel een interessante gedachte, maar het idee dat daarvoor hun favo-drankje in de koelkast moet blijven, is minder aanlokkelijk! Maar je kunt er dus wel een stuk ouder door worden!

 

Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers hoeveel levens elf verschillende aandoeningen eisen die eerder al in verband werden gebracht met de consumptie alcohol op lange termijn. Het ging in de studie over hartziekten, beroertes, een hoge bloeddruk, diabetes, levercirrose, epilepsie en vijf verschillende soorten kanker. Professor Melanie Nichols aan de universiteit van Oxford bestudeerde cijfers van verschillende grootschalige onderzoeken. Daaruit blijkt dat door de dagelijkse consumptie van alcohol in Engeland te halveren dit jaarlijks 4.579 vroegtijdige sterftegevallen zou kunnen voorkomen. Drie op de tien sterfgevallen in het onderzoek bleken een gevolg te zijn van een van de bestudeerde aandoeningen.

Professor Nichols: “De ideale consumptie van alcohol is veel lager dan de meeste mensen geloven. Heel wat gevallen van kanker, hartziekten, beroertes en leverziektes in Engeland zouden voorkomen kunnen worden als drinkers hun gemiddelde consumptie halveren.” Dit nieuwe advies spreekt de resultaten van verschillende eerdere studies tegen die beweerden dat antioxidanten in rode wijn het risico op hartziekten hielpen te beperken. De schade die de alcohol aanricht zou niet kunnen opwegen tegen de voordelen van antioxidanten. De chronische ziekten als gevolg van alcohol zouden jaarlijks in Groot-Brittannië 210.000 doden eisen de komende 20 jaar, ontdekten wetenschappers.

De Britse overheid raadt mannen dagelijks drie tot vier eenheden alcohol per dag te  drinken, voor vrouwen is dat twee tot drie. Een klein glas wijn is goed voor 1,3 eenheden, een groot glas bier bedraagt minstens twee eenheden. Deze nieuwe studie suggereert dat de ideale opname om chronische ziekten te voorkomen vijf gram per dag is, dat is slechts een halve eenheid. Dit is minder dan een half glas wijn en slechts 12,5 cl bier.

 

Bron: HLN

Lees ook:Alcohol kan Alzheimer voorkomen
Lees ook:Zware drinkers hebben de helft minder kans op hartaanvallen
Lees ook:Darmen kunnen al van de leg zijn na één wijntje…
Lees ook:Hoeveel kilocalorieën zitten er in alcohol?
Lees ook:Houd jezelf gezond met…een wijntje!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>