Met z’n allen 21 september het zwerfafval aanpakken!

Stoor jij je ook zo aan rotzooi op straat? Help dan vrijdag 21 september mee er iets aan te doen! Want in navolging van Estland (2008) ruimt ook Nederland haar land in één dag op van zwerfafval. De afgelopen zes maanden vond er op mondiale basis een WorldCleanUp plaats waarbij 94 landen vanuit een grass root beweging al hun zwerfafval opruimden. Kenmerkend voor grass root initiatieven is dat de oorsprong vanuit de burgers komt en er met no- of low-budget gewerkt wordt.

Zo ook in Nederland. Vanaf eind januari werden er verbindingen met het bedrijfsleven en non-profit organisaties gelegd, kwamen er vrijwilligers die mee hielpen vanuit hun eigen talent en regio, en ontwikkelde KeepItCleanDay zich als vanzelf. Ruim 80 gemeenten zijn betrokken, waaronder Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Den Haag. Allen organiseren zij, vanuit vrijwillige basis, op vrijdag 21 september een opruim actie in hun directe omgeving.

Meedoen kan op de meest simpele manier! In plaats van op een vrije zaterdag de natuur in te moeten, en de bossen schoon te maken, raapt iedereen overdag het zwerfafval op dat hij/zij tegenkomt. Meedoen kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Maar als we allemaal een beetje doen, hebben we samen een heleboel en is Nederland op de avond van 21 september een stuk schoner.

Nederland geeft jaarlijks 250 miljoen euro extra uit aan zwerfafval. Bovenop de structurele uitgaven. Dit betreft alles dat naast de prullenbak belandt. Daarbij vertelt 39% van de Nederlanders wel eens iets op straat te gooien, en durft 72% van ons daar niets van te zeggen. Ondertussen staat zwerfafval wel in de top3 van Hollandse ergernissen.

Lees ook:Bezoek Open Monumentendag
Lees ook:KunsthalKOOKT groter dan ooit
Lees ook:Wat doe ik met kerst voor kinderen/kleinkinderen?!
Lees ook:Een kerstbeurs voor superrijken
Lees ook:Ongeluksdag vrijdag de dertiende?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>