Hersenscan-onderzoek: popmuziek maakt werknemers blijer en productiever

Het horen van popmuziek tijdens werk maakt werknemers blijer én productiever. Dat blijkt uit onderzoek dat Sena heeft laten uitvoeren door neuromarketing-onderzoeksbureau Neurensics door middel van hersenscans (MRI). Popmuziek heeft niet alleen een gunstig effect op de gemoedstoestand, maar heeft ook een positieve invloed op de snelheid van werknemers, terwijl dit niet ten koste gaat van de nauwkeurigheid. Het is voor het eerst dat door middel van MRI-onderzoek een relatie werd gelegd tussen muziek, emoties en productiviteit.

Positiever en productiever
Dat muziek een ontspannend effect heeft, is al langer bekend. Wel is nu voor het eerst met behulp van MRI-onderzoek in het brein aangetoond wat de relatie is tussen muziek, emoties en productiviteit. Hieruit blijkt dat 80% (betrouwbaarheidsinterval +/- 20%) van de proefpersonen positievere emoties ervaart tijdens werk wanneer er muziek (pop of klassiek) wordt gedraaid vergeleken met werken zonder muziek. Daarnaast heeft popmuziek een positieve invloed op de snelheid van de werknemer, terwijl dit niet ten koste ging van de nauwkeurigheid: 73% van de proefpersonen werkte 3% tot 16% sneller, terwijl het aantal fouten gelijk bleef.

Hersenscanner
De proefpersonen moesten in een MRI-scanner moeilijke en makkelijke reactiesnelheidstaken uitvoeren terwijl zij luisterden naar popmuziek, klassieke muziek of geen muziek. Door de taken in de hersenscanner uit te voeren en gelijktijdig de hersenactiviteit te meten, kon onderzocht worden welke emoties door muziek werden geactiveerd. Daarnaast moesten de proefpersonen een taak uitvoeren buiten de scanner. Hiermee werd onderzocht of muziek invloed had op de snelheid van werken (reactiesnelheid) en de nauwkeurigheid (correcte antwoorden).

Popmuziek vs klassieke muziek
Opvallend aan het onderzoek was ook dat op het gebied van snelheid van werken, popmuziek beter scoort dan klassieke muziek. Klassieke muziek zorgt wel voor een positieve emotie.

Lees ook:Vanille yoghurt maakt je gelukkig
Lees ook:Festival Wonderfeel: Klassieke muziek in de natuur!
Lees ook:Vanaf je 60e kun je niet meer bellend te straat oversteken
Lees ook:The Classical Proms 2012 met korting
Lees ook:Muziek wekt aanmaak genotstof in lichaam op – net als seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>