Festival Klassiek op het Amstelveld breidt uit

Op zaterdag 17 en zondag 18 september vindt de vierde editie van Klassiek op het Amstelveld plaats. Tijdens het jaarlijkse gratis openluchtfestival op één van de mooiste pleinen van Amsterdam inspireren jonge talenten in combinatie met klassieke wereldmusici het publiek met klassieke muziek. Zaterdagochtend is er het Open Podium, waar kinderen van alle leeftijden en niveaus hun eerste stappen in de klassieke muziek kunnen zetten. Op het Hoofdpodium in de middag en avond staan toptalenten, jeugdorkesten, koren en ensembles op het podium, ondersteund door een aantal grote namen uit de klassieke muziekwereld (o.a. Simone Lamsma, Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Blazers Ensemble). De presentatie wordt verzorgd door muziekpedagoog en initiatiefneemster van het festival Tatiana Chevtchouk en niemand minder dan Dominic Seldis, aanvoerder van de contrabassen van het Koninklijk Concertgebouworkest en o.a. bekend als jurylid van het televisieprogramma Maestro.

Op zondag wordt in de twee kerken aan het Amstelveld, de Amstelkerk en de Duif, een zeer uitgebreid educatief programma met workshops, masterclasses en familieconcerten georganiseerd. Dit programma, genaamd ‘Hand in Hand met de Maestro’ is voor jeugd van vijf tot en met achttien jaar.

Het Open Podium: concertpodium voor jeugd van alle niveaus
Klassiek op het Amstelveld start om 10.00 uur met optredens van jeugd tot en met achttien jaar. Jonge artiesten van alle niveaus krijgen tijdens het Open Podium de kans op het grote concertpodium te staan en hun talent en enthousiasme voor klassieke muziek te delen. Deelnemers kunnen zich opgeven tot uiterlijk maandag 15 augustus.

Unieke samenwerkingen in het Hoofdprogramma
Het Hoofdprogramma wordt geopend door het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) met solist Niek Baar (25), die de virtuoze Cuatro Estaciones Porteñas van Piazzolla gaat spelen. Het NJSO wordt als belangrijke kweekvijver van Nederlands strijktalent beschouwd. Meesterpianist Igor Roma komt speciaal over uit Italië om op te treden met jong pianotalent Nikola Meeuwsen (14). Samen spelen zij een speciaal voor het festival geschreven stuk, gecomponeerd door Alfred Momotenko. Voor zestien jonge strijktalenten uit het hele land komt een droom uit: zij spelen samen met het beroemde Amsterdam Sinfonietta. Voor dit orkest is het de eerste keer in hun geschiedenis dat hun ensemble met jong talent wordt uitgebreid en ook de sprankelende sopraan Laetitia Gerards zal begeleiden. In het kader van internationalisering vindt een bijzondere samenwerking plaats tussen de studenten van het Weens Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Het Nationaal Blazers Ensemble, aangevuld met jonge blazers, zal de avontuurlijke en veelzijdige sopraan Nora Fischer begeleiden. Bij het invallen van de avond speelt uitzonderlijk strijktalent Noa Wildschut (15) de Tzigane van Ravel samen met het Euregio Jeugdorkest (honderd jonge musici uit Duitsland, België en Nederland), dat daarna met de wereldberoemde violiste Simone Lamsma zal spelen.

Grande Finale met meer dan 150 musici uit Nederland, België en Duitsland
Elk jaar nodigt Klassiek op het Amstelveld één groot jeugdorkest uit om de festivaleditie feestelijk af te sluiten samen met een bijzondere solist. Samen met Simone Lamsma verzorgen zij de Grande Finale van het festival. Zij zullen de dromerige Vocalise van Rachmaninov en de Introduction et Rondo Cappricioso van Saint-Saëns spelen. Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met het beroemde Slavenkoor van Verdi, waarbij het hele publiek de gelegenheid krijgt om mee te zingen. Het Euregio Jeugdorkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Nationaal Gemengd Jeugdkoor en solisten Simone Lamsma, Noa Wildschut, Nora Fischer en Laetitia Gerards sluiten samen het festival af met een spectaculaire finale.

Educatiedag: ‘Hand in Hand met de Maestro’
Op zondag 18 september is de tweede festivaldag van Klassiek op het Amstelveld, met een uitgebreid educatief programma, genaamd ‘Hand in Hand met de Maestro’ (o.a. in samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nationale Opera & Ballet, Het Balletorkest, Vocaal Talent Nederland en het Nederlands Jeugd Strijkorkest). Op twee verschillende locaties, de Amstelkerk en De Duif (naast het Amstelveld), kunnen honderden kinderen workshops en masterclasses volgen en familieconcerten bezoeken.

Hiermee breidt Klassiek op het Amstelveld verder uit tot een tweedaags festival voor jong en oud.

Klassiek op het Amstelveld
Zaterdag 17 september 2016
10.00 – 13.30 uur: Open Podium
14.00 – 22.00 uur: Hoofdprogramma
Locatie: Amstelveld
Zondag 18 september 2016
14.00 – 19.30 uur: Workshops, masterclasses en familieconcerten (Hand in Hand met de Maestro)
Locatie: Amstelkerk & De Duif

Onder leiding van initiatiefneemster Tatiana Chevtchouk organiseert Stichting Musica Omnia Vincit verschillende evenementen waaronder het jaarlijkse Klassiek op het Amstelveld om jong en oud te inspireren met klassieke muziek.

Klassiek op het Amstelveld is een bijzondere ervaring voor jong en oud, liefhebbers van klassieke muziek en liefhebbers-to-be, met als doel iedereen in aanraking te brengen met de schoonheid en verscheidenheid van klassieke muziek.

Het festival wordt sinds 2016 versterkt door officiële nieuwe partners: het Koninklijk Concertgebouw, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Het Balletorkest.

Lees ook:Edwin Rutten presenteert Klassiek op het Amstelveld
Lees ook:Kinderen delen talent en passie voor klassieke muziek
Lees ook:Klassiek op het Amstelveld ziet uit naar 20 september
Lees ook:Negen avonden topentertainment op de Veluwe
Lees ook:Kameryck Klassiek, zomeravond concerten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>