Wandelen in de lentezon? Pas op voor teken!

Oh, wat  genieten we van het zonnetje! Het werd tijd! Maar…we zijn niet de enigen die genieten van de warmte. Ook teken zijn er gek op, en die worden dan ook massaal wakker. Een fijne wandeling in de bossen maken, kan dus, maar check wel je hele lijf goed op eventuele tekeneten!  Vooral in het zuidoosten van het land kan zelfs sprake zijn van hoge activiteit van de beestjes, die de ernstige ziekte van Lyme kunnen overbrengen op mensen.Daarvoor waarschuwen deskundigen maandag op Tekenradar.nl. De wetenschappers denken dat veel mensen deze week naar buiten willen gaan. Het is dan belangrijk om onbedekte huid te controleren op de aanwezigheid van teken. In het noorden van het land blijft het naar verwachting wat kouder. De tekenactiviteit zal daar gering zijn, aldus Tekenradar.nl.
Wie een teek op zijn lichaam vindt kan het beestje opsturen naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daar loopt sinds vorig jaar een onderzoek naar het aantal ziektegevallen dat ontstaat door een tekenbeet. In 2012 werden al ruim 3500 teken opgestuurd. Het onderzoek loopt dit jaar door.
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt. De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.

Lees ook:Het tekenseizoen is weer aangebroken!
Lees ook:De keerzijde van deze mooie lentedag: de teek is weer actief!
Lees ook:Teken komen steeds vakeer in tuinen voor (filmpje)
Lees ook:RIVM verwacht veel tekenbeten deze zomer
Lees ook:“week van de teek” wijst op gevaren teken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>